FOTOGRAFIE
Raster versus vector.
Als je met digitale foto's, grafisch ontwerp, logo's en andere digitale afbeeldingen werkt, zijn raster en vector de twee meest voorkomende bestandstypen. Lees alles over de belangrijkste eigenschappen, overeenkomsten en verschillen tussen de twee, zodat je weet waarvoor je elk van beide kunt gebruiken.
https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/get-started-notification-blade
Wat is een rasterbestand?
Rasterbestanden zijn afbeeldingen die zijn opgebouwd uit pixels – kleine kleurvierkantjes die in grote hoeveelheden een zeer gedetailleerde afbeelding, bijvoorbeeld een foto, kunnen vormen. Hoe meer pixels een afbeelding heeft, hoe hoger de kwaliteit is, en vice versa. Het aantal pixels in een afbeelding hangt af van het bestandstype (bijvoorbeeld JPEG, GIF of PNG).
Wat is een vectorbestand?
Vectorbestanden maken een afbeelding op basis van wiskundige vergelijkingen, lijnen en curven met vaste punten op een raster. Er zijn geen pixels in een vectorbestand. De wiskundige formules in een vectorbestand leggen vorm, randen en vulkleur vast om een afbeelding op te bouwen. Omdat de wiskundige formule alles herberekent tot elke gewenste grootte, kun je een vectorafbeelding zonder kwaliteitsverlies vergroten en verkleinen.
Wat is het verschil tussen een raster- en een vectorbestand?
Raster- en vectorbestanden zijn de twee populairste bestandstypen voor visuele content. Ze geven afbeeldingen op zeer verschillende manieren weer, dus je moet een aantal zaken tegen elkaar afwegen voordat je besluit welke van de twee je gebruikt. De belangrijkste verschillen tussen een raster- en een vectorbestand zijn onder andere:
Resolutie.
Een van de belangrijkste verschillen tussen een raster- en een vectorbestand is de resolutie. De resolutie van een rasterbestand wordt uitgedrukt in DPI (dots per inch) of PPI (pixels per inch). Als je inzoomt op een rasterafbeelding of deze vergroot, krijg je de afzonderlijke pixels te zien.
Rasterbestanden geven een breder assortiment kleuren en fijnere licht- en schaduweffecten weer en zijn beter voor kleurbewerking dan vectorbestanden, maar ze verliezen beeldkwaliteit als je de grootte aanpast. Je kunt eenvoudig achterhalen of een bestand een raster- of vectorafbeelding is als je deze vergroot. Als de afbeelding onscherp wordt of er sprake is van verpixeling, is het waarschijnlijk een rasterbestand.
Bij vectorafbeeldingsbestanden is resolutie geen probleem. Je kunt vectorbestanden oneindig vergroten, verkleinen en een andere vorm geven zonder verlies van beeldkwaliteit. Vectorbestanden zijn populair voor afbeeldingen die in allerlei grootten moeten verschijnen, zoals een logo dat zowel op een visitekaartje als een billboard moet passen.
Gebruik.
Digitale foto's zijn meestal rasterbestanden. Veel digitale camera's maken foto's en leggen deze automatisch vast als rasterbestand – en de afbeeldingen die je online ziet, zijn ook vaak rasterbestanden. Rasterbestanden worden ook veel gebruikt voor het bewerken van afbeeldingen, foto's en graphics.
Vectorbestanden zijn beter voor digitale illustraties, complexe graphics en logo's. Dat komt omdat de resolutie hiervan niet verandert als je de grootte aanpast, waardoor ze geschikt zijn voor drukwerk in allerlei afmetingen.
In sommige projecten worden zowel raster- als vectorafbeeldingen gebruikt. Een brochure kan bijvoorbeeld vectorafbeeldingen gebruiken voor het bedrijfslogo en rasterbestanden voor foto's.
Bestandsgrootte.
Rasterbestanden zijn meestal groter dan vectorbestanden. Ze kunnen miljoenen pixels bevatten en ongelooflijk gedetailleerd zijn. De grote omvang kan een probleem zijn voor de opslagruimte en kan de laadtijd van webpagina's vergroten. Je kunt rasterbestanden echter comprimeren voor opslag, weboptimalisatie en snellere, eenvoudigere uitwisseling.
Vectorbestanden zijn veel kleiner dan rasterbestanden en bevatten alleen de wiskundige formules die het ontwerp bepalen.
Compatibiliteit en conversie.
Je kunt rasterbestanden in veel apps en webbrowsers openen, waardoor je ze eenvoudig kunt bekijken, bewerken en delen. Vectorbestanden zijn minder toegankelijk. Voor het openen en bewerken van veel vectorbestandstypen heb je speciale software nodig. Het is een beetje ingewikkeld, maar je kunt vectorbestanden naar rasterbestanden of rasterbestanden naar vectorbestanden converteren.
Bestands- en extensietypen.
Meestal bepaalt de software je bestandstype: raster of vector. Zowel voor raster- als voor vectorbestanden zijn er meerdere typen en extensies, elk met eigen eigenschappen. Hieronder zie je een aantal veelgebruikte typen:
Rasterbestandstypen.
Bestandstype
Extensie
Vectorbestandstypen.
Bestandstype
Extensie
Veelgestelde vragen over raster- versus vectorbestanden.
Is een PDF een raster- of een vectorbestand?
Kun je een JPEG omzetten in een vectorbestand?
Je kunt in Adobe Illustrator een JPEG converteren naar een vectorbestand:
- Open de JPEG-afbeelding in Adobe Illustrator.
- Selecteer de JPEG en klik in de bovenste balk op Afbeeldingen overtrekken.
- Selecteer vervolgens Uitbreiden om het bestand te converteren naar een vectorafbeelding.
- Klik desgewenst met de rechtermuisknop en kies Degroeperen om de nieuwe vectorafbeelding te scheiden van de achtergrond.
- Bewerk de afbeelding, sla deze op en exporteer het bestand als vectorbestand.
Is Photoshop vectorgebaseerd?
Nee, Adobe Photoshop is een rastergebaseerd programma. Het gebruikt pixels om gedetailleerde afbeeldingen te maken. Photoshop wordt heel veel gebruikt voor digitale foto's en dit zijn meestal rasterbestanden. Maar je kunt in Photoshop vectorbestanden openen en bewerken, als slim object of als gerasterd bestand.
Is Illustrator raster- of vectorgebaseerd?
Adobe Illustrator is een vectorgebaseerd programma. Waar Photoshop uitmunt als programma voor fotobewerking en grafisch ontwerp, is Illustrator speciaal bedoeld voor het maken van schaalbare vectorafbeeldingen, logo's en ontwerpelementen. Je kunt een rasterbestand openen in Illustrator en het met Afbeeldingen overtrekken omzetten in een vectorbestand.