Bewerk en maak ongelooflijke afbeeldingen met PSD- (Photoshop Document)-bestanden, het eigen bestandstype van Adobe Photoshop. Lees meer over de geschiedenis en het gebruik van dit bestandstype.
PSD is het eigen bestandstype van Adobe Photoshop. Je bent waarschijnlijk weleens bestanden met de extensie .PSD tegengekomen, vooral als je Adobe Photoshop gebruikt. PSD staat voor Photoshop Document en wordt veel gebruikt door ontwerpers en kunstenaars. Het is een krachtige tool voor het opslaan en maken van afbeeldingen.
Geschiedenis van het PSD-bestand.
Tegelijk met Photoshop verscheen het PSD-bestandstype, dat nu wordt gezien als de industriestandaard voor de bewerking van digitale afbeeldingen. Als het eigen bestandstype van Photoshop slaat PSD Photoshop-creaties op in bewerkbare documenten van hoge kwaliteit.
Adobe, toen bekend onder de naam Adobe Systems Incorporated, ontwikkelde Photoshop in 1988 en bracht het in 1990 op de markt. De software – en het PSD-bestandstype – hebben zich sindsdien enorm ontwikkeld en Adobe tot marktleider op het gebied van beeldbewerking gemaakt.
Je kunt in PSD's grote hoeveelheden afbeeldingsgegevens opslaan, inclusief diverse lagen van verschillende afbeeldingen of grafische elementen. Een PSD kan worden bewerkt en kan wel twee gigabyte groot worden.
Nu Photoshop het Zwitserse zakmes in de toolkit van veel ontwerpers is, is het geen verrassing dat PSD een veel voorkomend bestandstype is voor digitale ontwerpen. Je kunt in een PSD met verschillende lagen werken en meerdere graphics en hoogwaardige afbeeldingen importeren en bewerken. Daarom is het bestand een must voor digitale projecten.
PSD is zeer bekend bij fotografen die Photoshop en andere Adobe Creative Cloud-producten gebruiken voor nabewerking, retouchering en compositiewerk. Er is bijna niets wat een fotograaf niet kan doen in een PSD, van het corrigeren van een onderbelichte foto tot het maken van glanzende tijdschriftafbeeldingen.
Het gebruik van PSD's heeft ook nadelen. Hoe nuttig ze voor jou zijn, hangt af van je behoeften en de beschikbare tools.
Je hebt voor het openen en bewerken van PSD-bestanden aanvullende software nodig, bijvoorbeeld Creative Cloud. Je kunt een PSD wel openen en weergeven in Illustrator en Premiere Pro, maar je hebt Photoshop nodig om het oorspronkelijke bestand te bewerken.
Net als Windows-gebruikers moeten macOS-gebruikers toegang hebben tot Creative Cloud om PSD-bestanden te bewerken. In de macOS-app Voorvertoning kun je PSD-bestanden standaard openen en bekijken maar niet bewerken. Zo open je het bestand in Voorvertoning:
Als je klaar bent met de bewerking van een bestand in Adobe Photoshop, klik je op Bestand > Opslaan als om je werk als een PSD op te slaan.
En als je het ontwerp verder wilt bewerken, ga je weer naar Photoshop en het menu Bestand. Selecteer Openen en zoek het gewenste PSD-bestand. Dubbelklik op het bestand. Het wordt automatisch in Photoshop geopend en je kunt het direct gaan bewerken.
Een PSB-bestand is een grote PSD. PSB staat voor Photoshop Big en zoals de naam aangeeft, is het een Photoshop-compatibel bestand waarin je meer gegevens opslaat dan in een standaard PSD.
Je moet een PSD-bestand eerst converteren naar PDF voordat je het kunt afdrukken. Dit kun je doen door de PSD in Photoshop op te slaan als PDF via Bestand > Afdrukken.
Als je toegang hebt tot de Adobe Photoshop Express-app kun je PSD's op een iPhone of Android-telefoon openen.
Je moet het PSD-bestand converteren naar PDF voordat je het kunt bekijken in Adobe Acrobat.
Veel mensen gebruiken PSD-bestanden voor afbeeldingen van hoge kwaliteit, zoals grote, gedetailleerde foto's of andere graphics en artwork met een hoge resolutie.
Lees meer over PNG's, een van de populairste bestandstypen.
Ontdek hoe HEIC de industriestandaard werd voor iPhone-foto's.
Ontdek hoe en waarvoor je EPS gebruikt, een van de oudste bestandstypen die nog beschikbaar is.
Lees meer over JPEG's, populair bij fotografen en uitgevers.
Wil je een PSD-bestand kleiner maken? Leer hoe je een afbeelding kunt comprimeren.