Ontdek de beste technieken voor nachtfotografie.

Hoe je geweldige foto's neemt in het donker.

Levendige nachtfoto van de straten van een Chinese stad

De zon gaat onder, de sterren komen op, de stadslichten gaan aan en je moet je camera op een andere manier gebruiken.

 

Bij nachtfotografie moet je extra aandacht besteden aan licht en beweging. Je hebt baat bij een statief, een speciale lens en een camera waarbij je de ISO kunt verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Er is veel om rekening mee te houden. Maar er is ook veel om mee te experimenteren. Soms heb je binnen specifieke beperkingen de vrijheid om de interessantste beelden te ontdekken. Lees verder en ontvang tips voor nachtfotografie om optimaal te fotograferen in het donker.

 

Kies de juiste instellingen voor nachtfotografie.

Als je 's nachts foto's maakt, is er weinig licht. Of je nu de sterrenhemel of de stadslichten fotografeert, je moet zorgen dat je onderwerp voldoende wordt belicht, zodat het kan worden vastgelegd door je camera.

 

Serene nachtfoto van een camping onder de sterren
Close-upfoto van een barst in het wegdek, die 's nachts is genomen

Richt je eerst op de instellingen voor nachtfotografie: open het diafragma, kies een langere sluitertijd of (controversieel) verander je ISO (de lichtgevoeligheid van je digitale camera — vergelijkbaar met de filmgevoeligheid in een filmcamera). Maar je kunt ook kijken hoe je de belichting van je onderwerp aanpast. Je kunt bijvoorbeeld een flitser of een invulflits gebruiken of je onderwerp in het schijnsel van een straatlantaarn plaatsen.

 

Al deze opties hebben specifieke beperkingen en vereisen goede planning of een beetje geluk (als het licht bijvoorbeeld wordt geblokkeerd door een tak, heb je een lang touw of stevige bries nodig). Je hebt nooit evenveel controle over de instellingen als bij fotografie overdag. Gun jezelf daarom tijd om te experimenteren als je goede nachtfoto's wilt maken.

 

Anthony Pidgeon, die veel ervaring heeft met fotografie bij weinig licht en nachtfotografie, geeft het advies om eerst een paar testfoto's te maken, zodat je de optimale sluitertijd en de juiste witbalans kunt bepalen: “Omdat het donker is, kost het meer tijd om het beeld vast te leggen op de sensor of de film. Daarom moet je sluitertijd langer zijn om de foto te maken.

 

“Je moet een basisbelichting maken die aangeeft wat je uit het omgevingslicht haalt”, zegt Pidgeon. “Daarna kijk je hoever je kunt gaan zonder de hooglichten te overbelichten. ‘Als ik dit coole neonlicht overbelicht, wordt het helemaal wit in plaats van mooi rood of groen.’ Je moet daarmee experimenteren totdat je een goede basisbelichting krijgt.”

 

Zoek het juiste licht op.

Alex Tan, een fotograaf en artdirector, vindt nachtfotografie de beste werkomgeving omdat het licht anders dan bij shoots overdag niet verandert — het is de hele nacht ongeveer gelijk. Daardoor heb je veel ruimte om te experimenteren; je kunt van alles uitproberen totdat je tevreden bent, zonder je zorgen te maken over veranderende lichtomstandigheden. Wanneer je overdag buiten werkt, verandert het zonlicht voortdurend.”

 

“Je kunt van alles uitproberen totdat je tevreden bent, zonder je zorgen te maken over veranderende lichtomstandigheden.”

Deze onveranderlijkheid biedt je speelruimte. Ook al heb je een lange sluitertijd en een groot diafragma nodig, je beschikt over gelijkblijvend licht waarmee je kunt experimenteren.

 

Pidgeon adviseert een paar andere manieren om licht te gebruiken bij straatfotografie tijdens de nacht: “Vaak is het goed om de vorm en schaal van dingen te definiëren met licht. Als er bijvoorbeeld licht valt op één deel van het gebouw en dit licht geleidelijk afneemt, zie je niet waar het gebouw eindigt en de nachthemel begint – en dat is niet goed.

 

“Zorg er op een of andere manier voor dat de hoek van het gebouw beter uitkomt, zodat je rand ziet”, vervolgt Pidgeon. “Dat kan genoeg zijn om het interessant te maken. Soms moet je eenvoudig wachten totdat een auto voorbijrijdt die het gebouw even verlicht met de koplampen; dat maakt de rand zichtbaar. Het is een andere filosofie omdat je echt moet nadenken over de compositie. Je moet dingen toevoegen omdat je minder hebt om mee te werken.”

Een nachtfoto van een persoon met een telefoon

Je kunt ook een lichtbron meenemen en experimenteren met lightpainting — er zijn veel opties die klein en eenvoudig mee te nemen zijn. Pidgeon legt uit: “Stel een sluitertijd van vijf seconden in en schijn een zaklamp op iets. Je kunt ook je telefoon gebruiken en tot drie tellen om daarna licht op de hoek van het gebouw te schijnen.” Als je een digitale camera gebruikt, kun je het resultaat direct controleren. “Als het niet goed is, kun je het direct opnieuw proberen; het kan echt heel leuk zijn”, zegt Pidgeon."

 

Stel goed scherp.

Met een langere sluitertijd en een groter diafragma, kan het lastig zijn om goed scherp te stellen op je onderwerp. Om onscherpe foto’s te vermijden, zegt Tan, “Heb je meer stabiliteit nodig bij gebruik van een groot diafragma of een langere sluitertijd. Nachtfotografie is een discipline die trager gaat.”

 

Hij waarschuwt dat “veel mensen ‘s nachts niet goed scherpstellen, zodat hun onderwerpen onscherp zijn. Als je een groot diafragma met een kleine scherptediepte kiest, heb je weinig speelruimte wat betreft de scherpstelling. Als je onderwerp maar een paar centimeter van de camera af beweegt, is het plotseling niet meer in focus.” Om scherpe beelden te krijgen is het raadzaam om je foto goed voor te bereiden en menselijke onderwerpen te vragen dat ze stil blijven staan.

 

Samuel Nute, een landschapsfotograaf, heeft tips voor het fotograferen van de nachthemel — wat soms astrofotografie wordt genoemd. Hierbij gebruik je zeer lange belichtingen en moet je heel zorgvuldig scherpstellen. Zijn advies:

 

“Je gebruikt een sluitertijd van 10 seconden tot een minuut, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Maar als de camera ook maar een beetje beweegt in deze tijd, zal je foto onscherp zijn.”

 

Het is echt heel belangrijk om de sluiter op afstand te bedienen met een kabel, zodat je de camera niet hoeft aan te raken. Het is ook belangrijk dat je een statief hebt. Want zoals eerder gezegd, moet je bewegingen voorkomen.”

 

Als het ‘s nachts waait of als je sterrensporen wilt fotograferen, adviseert Nute om cameratrillingen te voorkomen met iets wat je bij je hebt: “Je kunt je statief opzetten en je rugzak eronder hangen – als een soort zandzak – zodat het statief niet beweegt in de wind.”

 

Voorbereiding, geduld en avontuurlijkheid.

Als je ‘s nachts fotografeert, moet je preciezer zijn met de camera-instellingen en je beter voorbereiden dan overdag. Maar het kan enorm lonend zijn en je kunt verrassende nachtscènes ontdekken via je lens.

 

Pidgeon heeft nog één advies voor iedereen die in het donker op pad gaat. Hij suggereert dat je “het moet beschouwen als een avontuur en moet onderzoeken wat boeiendere beelden oplevert in plaats van het proces te willen controleren. Je hebt natuurlijk enige controle nodig om iets te krijgen dat technisch mogelijk is, maar bij nachtfotografie moet je openstaan voor toevalligheden. Je kunt prachtige foto’s maken als je die instelling hebt.”

Briljante nachtfoto van neonlichten
Een nachtfoto maken van lichten boven een picknicktafel
Rustige straat tijdens de nacht

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

landschapsfotografie

Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.

Verbeter je nachtfotografie met Adobe Photoshop Lightroom.

Studenten en docenten
Bespaar meer dan 65% op 20+ Creative Cloud-apps – inclusief Lightroom.

19,66 € per maand.