De essentie van je merk vangen met een uniek bedrijfslogo.

Ontdek hoe je een herkenbare, memorabele afbeelding voor je merk ontwerpt. 

Fles met bedrijfslogo in bloemblaadjes

Illustratie: Alejandro Gavancho.

Breng je merkidentiteit duidelijk over met een superieur logo-ontwerp.


Met een professioneel logo kun je veel zeggen. Of je logo nu prijkt op visitekaartjes of billboards, het moet altijd de essentie van je merkidentiteit in één beeld vangen. Met dat beeld laat je zien welke positie je in de markt inneemt.

Als je je eigen logo wilt maken, moet je eerst bepalen welke ideeën je wilt overbrengen, wat je doelen zijn en welk gevoel je bij je doelgroep wilt oproepen. Ga niet snel iets in elkaar flansen. De verleiding is groot om met een kant-en-klare logogenerator aan de slag te gaan, maar als je een effectief logo wilt ontwerpen moet je geen genoegen nemen met de middelmaat. Als je echt indruk wilt maken met je nieuwe logo, moet je weten – en laten zien – wie je bent en wat jou onderscheidt van de concurrentie.

Onderscheid je van de massa.


De beste logo’s zijn eenvoudig en memorabel, of ze nu voor grote ondernemingen of kleine bedrijven zijn. Een geslaagd bedrijfslogo is binnen een seconde herkenbaar. Neem geen genoegen met een generiek logo. Als mensen met hun ogen knijpen of naar details gaan zoeken, is je logo waarschijnlijk te druk. Een paar krachtige vormen of opvallende kleuraccenten blijven veel beter hangen bij een potentiële klant of partner dan een overvloed aan details of complexe elementen.

 

Het is ook belangrijk dat je logo niet te letterlijk is. Een goed logo hoeft niet per se het product of de service van een bedrijf te verbeelden. De ‘swoosh’ van Nike is geen schoen, Amazon presenteert zichzelf niet met een bestelwagen en het logo van Apple is geen computer. Gebruik geen voor de hand liggende verwijzingen in je bedrijfslogo. Als je een tandartspraktijk hebt, zoek dan naar andere beelden dan een tand of een lachende mond.

 

Een professionele logo-ontwerper is op de hoogte van de actuele ontwerptrends en kan voorkomen dat je logo te trendy wordt. Bepaalde ontwerpelementen kunnen verwijzen naar wie je bent of wat je doet. Als er iets is dat aansluit bij je visie of waarden en waarmee je je onderscheidt van de concurrentie, moet je dat zeker in je logo verwerken. 

 

Ideeën voor een goed logo ontstaan vaak door te experimenteren. Als je een bepaald ontwerpelement in je logo wilt opnemen, zoals de bedrijfsnaam, ga dan na op welke manieren je die informatie kunt presenteren. Experimenteer naar hartenlust met bogen, vormen en tekstvervormingen. Typ je bedrijfsnaam en probeer verschillende lettertypen uit.

 

 

Kleur en contrast: cruciaal voor een effectief logo.


Bij een goed logo zorgen kleur en contrast dat mensen blijven kijken. Kleur is een belangrijk middel om een sfeer of gevoel op te roepen. Groene tinten kunnen duiden op betrokkenheid bij het milieu, rode tinten zijn dynamisch en actief, en diepbauwe tinten kunnen staan voor waardigheid en autoriteit.

Je logo moet ook werken in omgevingen waarin weinig of geen kleuren beschikbaar zijn. Tijdens het ontwerpproces moet je goed nadenken over het uiterlijk van je bedrijfslogo in verschillende vormen, zoals op briefpapier in zwart-wit of op een visitekaartje met één kleur. Stel hiervoor regels op en voeg ze toe aan je merkkit, zodat je team ze kan raadplegen bij toekomstige projecten.

Afbeelding van draadmodel van een logo met een uil, met daarnaast het voltooide logo met de uil
Visitekaartjes met een logo met een uil in een geopende doos

Gebruik vectorbestandsindelingen voor flexibele, schaalbare logo-ontwerpen.


Van briefpapier tot T-shirts en merchandise, een bedrijfslogo moet op verschillende formaten werken, zowel in de fysieke als de online wereld. Daarom moet je een logo ontwerpen dat flexibel en schaalbaar is.
 

Vectorbestanden (zoals .ai- of .svg-bestanden) zijn ideaal voor afbeeldingen die in verschillende formaten moeten worden gebruikt. Vectoren bestaan niet uit een vast aantal pixels. Vectoren houden rekening met de verhoudingen van een afbeelding en behouden hun hoge resolutie als ze worden vergroot of verkleind, zodat ze er zowel op een visitekaartje als op een billboard perfect uitzien. Als je een logo gaat ontwerpen, gebruik dan ontwerptools waarmee je eenvoudig met vectoren kunt werken.
 

 

Deel je logo en merkidentiteit met de hele wereld.


Als je tevreden bent met je voorlopige logo-ontwerp, druk het dan af op verschillende formaten. Druk grote en kleine versies van je logo af en laat het zien aan mensen die niet bij het ontwerpproces betrokken waren. Laat het zien aan mensen die geen professionele ervaring met het ontwerpen van logo’s hebben. Laat ze een paar seconden kijken en let op hun reactie. Gingen ze glimlachen toen ze het logo zagen? Knepen ze met hun ogen of zagen ze niet meteen wat het was? Vonden ze het ingenieus? Noteer hun reacties en herhaal de procedure met anderen.

Een reeks doosjes met merkopschrift in verschillende stijlen

Illustratie: My Name is Wendy.

Uiteindelijk is het succes van je logo afhankelijk van de manier waarop het door anderen wordt gezien, en van de ideeën en gevoelens die je beeld oproept. Het is een hele uitdaging om die ideeën en gevoelens gestalte te geven in één symbool, maar het geeft ook veel voldoening als je met de juiste tools een geslaagd logo ontwerpt. Met een ontwerpoplossing die alles bevat wat je nodig hebt om het perfecte logo te maken – zoals Adobe Creative Cloud voor teams, waarmee teamleden eenvoudig logo’s en andere merkassets kunnen delen – kun je je workflow stroomlijnen en zorg je dat je logo altijd op de juiste wijze wordt gebruikt.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je logo’s kunt maken.

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

33,49 € per maand per licentie, excl. btw.


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

Alle apps

77,49 € per maand per licentie, excl. btw.

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, inclusief Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.