Maak een blijvende eerste indruk met een professioneel briefhoofd

Poets je communicatie op en versterk de merkherkenning met je eigen briefhoofd.

Collage van verschillende zakelijke briefhoofden

Illustratie van Atelier trois

De voordelen van een zakelijk briefhoofd


Het lijkt misschien ouderwets, maar het gebruik van een eigen briefhoofd levert veel waarde op als je je kleine bedrijf als professionele organisatie wilt neerzetten, en zelfs als je bezig bent met de rebranding van een groter bedrijf. Elke brief of memo, of die nu wordt afgedrukt of digitaal is, aan je team of doelgroep moet aansluiten bij je merkidentiteit. Een consistente merkpresentatie kan de omzet met wel 23% verhogen
.


 

Ontwerpvoorbereidingen


De bouwstenen voor je briefhoofd zijn je kleurenpalet, je bedrijfslogo en de lettertypen en -stijlen die je hebt gekozen. Haal ontwerpideeën voor je briefhoofd uit je website, visitekaartjes en ander marketingmateriaal – of maak een uniform ontwerp voor allemaal tegelijk. Alles wat je team naar buiten brengt, moet een samenhangende uitstraling hebben. Als je deze elementen nog niet hebt vastgesteld, kan je team daarmee beginnen.

 

Ontwikkel een visuele identiteit

Bedenk wat het doel en de positie van je bedrijf is en stel een duidelijke merkidentiteit vast. Een duidelijk omlijnde bedrijfspersoonlijkheid, vergezeld van een visuele taal waarin die persoonlijkheid tot uitdrukking komt, is essentieel om je bedrijf te laten opvallen. Om ervoor te zorgen dat je marketingmateriaal – visitekaartjes, presentaties en promotieproducten (zoals stickers en verpakkingsmateriaal) – aansluit bij die vastgestelde visuele identiteit, leg je een merkplan aan. Hierin worden richtlijnen voor je grafische ontwerpelementen georganiseerd en vastgesteld, wat de workflow van je team efficiënter maakt.

Voor- en achterkant van een briefhoofd
Collage van verschillende visitekaartjes

Ontwerp een logo

Adobe Illustrator is een natuurlijke keuze voor het ontwerpen van een logo. Het is onderdeel van Adobe Creative Cloud voor teams en kan je helpen om een logo voor al je marketingmateriaal te maken. Bekijk deze tutorial en maak een voorbeeldlogo. Of duik dieper in de wereld van logo-ontwerp en maak je eigen illustratie in Illustrator, die je zonder kwaliteitsverlies kunt schalen – van e-mailhandtekeningen tot reclameborden.

Aandachtspunten bij het ontwerpen van een briefhoofd


Kies een standaardpaginagrootte

In de Verenigde Staten en Canada zijn brieven standaard 215,9 bij 279,4 mm (of 8,5 bij 11 inch). In veel andere landen wordt standaard de papiergrootte A4 gebruikt (210 bij 297 mm, of 8,27 bij 11,7 inch).

 

Probeer creatieve logoposities

Op briefpapier staat het logo meestal linksboven aan de pagina. Je team kan daarvan afwijken met een artistieke lay-out waarin je logo en andere ontwerpelementen op een creatievere manier worden verweven, zoals op dit briefpapier of in deze minimalistische mockup.

Mockup van een briefhoofd in Adobe InDesign

Denk zorgvuldig na over kleuren en lettertypen

Kies kleuren en lettertypen die bij je merkrichtlijnen passen, zodat je briefhoofd aansluit bij je andere marketingmateriaal. Maak belangrijke informatie, zoals e-mailadressen en telefoonnummers, duidelijk leesbaar door een goed kleurcontrast en een overzichtelijke regelafstand aan te houden.

Kies het juiste papier

Wanneer het tijd is om je briefhoofd naar buiten te brengen, denk dan aan de associaties die verschillende soorten papier oproepen. Dikker papier van hoge kwaliteit geeft letterlijk en figuurlijk meer gewicht aan je boodschap.

Maak een eenvoudig briefhoofd met deze tutorial

 

Download deze basisbestanden om te oefenen met het instellen van een afdrukbaar briefhoofd met envelop in Adobe InDesign, onderdeel van Creative Cloud voor teams. Gebruik dan de aanpasbare sjabloon om je eigen ontwerp met jouw kleuren en logo te maken.

Wat inspiratie kan wonderen doen

Ga naar Behance voor stijlvolle briefhoofdontwerpen van professionals over de gehele wereld, zoals deze mockups voor een fotograaf, een luchtvaartmaatschappij, een vastgoedbedrijf en een productiebedrijf.


Naarmate je briefhoofd en andere brandingelementen vorm beginnen te krijgen, moet je ze delen met je team, zodat iedereen gemakkelijk toegang tot de juiste versies heeft. Creative Cloud Libraries in Creative Cloud voor teams maakt dit heel eenvoudig. Je teamleden en jij kunnen de laatste assets delen tussen al je apps en apparaten, zodat het hele team op één lijn zit en efficiënter kan werken.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je een briefhoofd kunt ontwerpen

 

InDesign, Illustrator

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

  


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

All Apps

  

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.