Definieer de juiste MKB-marketing voor je doelgroep


Creëer content voor de ideale marketingkanalen om contact te leggen met potentiële klanten.

Vrouw die voor een kleine ijssalon zit.

Richt je op de kanalen die je bedrijf kunnen laten groeien

 

Het maakt niet uit hoe indrukwekkend je product is of hoe goed je product een gat in de markt vult: je kunt er niet van op aan dat mensen je zonder hulp zullen vinden, en zeker niet in een volle markt. Een klein bedrijf moet eerst inzicht in zijn doelmarkt krijgen en contact met zijn potentiële klanten leggen via de kanalen die ze het meest gebruiken. Als je marketinginspanningen niet te zien zijn waar je ideale klant ze moet zien, en als ze niet aansluiten op wat je ideale klant nodig heeft, is al je werk voor niets geweest.

 

 

Sorteer meer effect met marktonderzoek

 

Een doeltreffende marketingstrategie is gebaseerd op grondig onderzoek. Voordat je begint met contentmarketing, moet je primair onderzoek verrichten en interviews houden. Vul de informatie die je daarmee vergaart aan met secundair onderzoek om meer inzicht te krijgen in de leerpunten uit de interviews. Op deze manier krijg je een steeds beter inzicht in je klanten. Misschien denk je dat YouTube-advertenties een jongere doelgroep beter bereiken dan een folder in de post, maar daar moet je niet van uitgaan. Marktonderzoek zorgt ervoor dat je werk op gegevens is gebaseerd, en niet op giswerk.

 

Zodra je onderzoek is afgerond, kun je koperspersona's aanleggen. Persona's, waarin je vastlegt wat voor je klanten belangrijk is, zijn waardevol bij het creëren van een doeltreffende marketingstrategie. Ze helpen ook je creatieve team bij het maken van assets om de klanten aan te spreken die je persona's vertegenwoordigen.

 

 

Vestig je merk

 

Als je eenmaal weet wie je potentiële nieuwe klanten zijn, is het tijd om contact met hen te leggen. Om ervoor te zorgen dat je contactpogingen zo doeltreffend mogelijk zijn, is het belangrijk dat je bedrijf een consistente branding heeft die in je marketingmateriaal tot uiting komt. Een consistente merkidentiteit vergroot de merkbekendheid: door een sterkere band met je doelgroep op te bouwen, krijg je een goede merkperceptie, wat de omzet kan verhogen.

 

Een merkplan waarin de details van je visuele merkidentiteit zijn vastgelegd, helpt je team om samenhangend materiaal te maken, van je bedrijfslogo tot en met Instagram-berichten.

Collage van onderdelen van een merkplan

Artwork door Markaworks.

Creëer marketing voor de kanalen die je bedrijf nodig heeft


Grote merken kunnen misschien marketing voor elk denkbaar kanaal produceren, maar kleine ondernemingen hebben beperkte middelen en moeten dus prioriteiten stellen. Aan de hand van deze opsomming van verschillende kanalen kun je de mogelijkheden tegen elkaar afwegen.

 

Maak indruk met je website

Een aanwezigheid op het internet wordt steeds belangrijker voor kleine bedrijven. Een website die je merk uitdraagt, waarop je je producten of diensten toelicht en waar je interactie met je doelgroep kunt hebben, creëert vertrouwen in je bedrijf. Bloggen is een ideale manier om je website uit te breiden, dieper op je bedrijfsactiviteiten in te gaan en kwesties te bespreken die je klanten en community raken. Het geeft je ook extra webpagina's om SEO-content (search engine optimization) aan je website toe te voegen. SEO-content helpt zoekmachines zoals Google om je pagina's te catalogiseren, waardoor Google een beter beeld van de inhoud van elke pagina heeft en zo betere zoekresultaten kan aanbieden. Wanneer je weet waar je potentiële klanten naar zoeken en je content schrijft om dat webverkeer te 'vangen', kun je het aantal leads en de omzet vergroten.

Een website voor een klein bedrijf ontwerpen in Adobe XD.

Leg rechtstreeks contact via een e-maillijst

E-mailnieuwsbrieven zijn ideaal om een band met je doelgroep op te bouwen. Door via een aanmeldformulier voor nieuwsbrieven op je website e-mailadressen te verzamelen, kun je een netwerk van huidige en potentiële klanten aanleggen, wat het je gemakkelijker maakt om hen te informeren over nieuwe producten en merkinitiatieven. E-mail verhoogt niet alleen de klantinteresse, maar is ook eenvoudig en kent een hoog rendement. Met de sjablonen die in Adobe XD beschikbaar zijn, kun je snel een e-mail opstellen en met je klanten gaan communiceren.

Hou het gesprek gaande met socialmediamarketing

Je kunt het tegenwoordig niet meer over online marketing hebben zonder te kijken naar de impact die social media op bedrijven heeft. In een voortdurend verbonden wereld is het voor bedrijven essentieel om regelmatig op socialmediaplatforms zoals Twitter en Instagram actief te zijn. Door doelstellingen voor socialmediabetrokkenheid vast te stellen, kun je aansprekende content voor je kanalen creëren. Er zijn verschillende strategieën om je digitale mond-tot-mondreclame te verbeteren met socialmediamarketing – van wat je creëert tot de beïnvloeders waarmee je samenwerkt. Zorg ervoor dat je nadruk op je publicatietijden legt om ervoor te zorgen dat je maximale aandacht van je doelgroep krijgt. Adobe Photoshop is ideaal voor het maken van afbeeldingen en uitnodigingen voor social media. Met Adobe Express kun je bovendien Facebook-advertenties, Twitter-foto's en nog veel meer maken.

Gesponsord socialmediabericht voor een kleine ijssalon

Versterk je marketinginspanningen met video

Streaming is in. Dat maakt video niet slechts een flitsend hulpmiddel voor digitale marketing, maar een doeltreffend verkoophulpmiddel. Consumenten zijn dol op video en de cijfers liegen er niet om: 72% laat zich het liefst via video over een product of dienst informeren, terwijl 64% van de consumenten een aankoop doet na een merkspecifieke video op social media te hebben gezien. Van webinars die je op je website host tot en met korte socialmediaclips – met Adobe Premiere Rush maak je eenvoudig video's voor je bedrijf op je desktop of mobiele apparaat. Je hoeft niet eens zelf je video's op te nemen. Met Adobe Stock kun je licenties kopen om video's in je marketingprojecten te gebruiken.

 

Maak in het oog springende advertenties

Advertenties zorgen ervoor dat je klanten je bedrijf of product niet vergeten. Je kunt gedrukte advertenties voor kranten en tijdschriften maken, afhankelijk van je doelgroep, maar digitale advertenties zijn nu het gangbaarst. Via goed ontworpen advertenties kun je nieuwe mensen naar je website trekken en zo nieuwe klanten werven die anders niet naar je merk zouden zoeken. Met retargeting-advertenties, die je met Google Adwords en andere platforms kunt instellen, zorg je ervoor dat bezoekers die de eerste keer niets hebben gekocht, tijdens hun bezoek aan andere websites worden herinnerd aan de producten die ze eerder hebben bekeken.

 

Maak een blijvende indruk met gedrukt materiaal

Terwijl digitale marketing mensen overal kan bereiken, kan gedrukt marketingmateriaal je bedrijf laten opvallen. Een stijlvolle folder, gedrukt op mooi papier, iets dat een potentiële klant mee naar huis kan nemen na een bezoek aan een winkel of een gesprek op een vakbeurs, is het soort marketing dat mensen bijblijft. Met InDesign en Photoshop maak je prachtige en informatieve brochures, folders en dergelijke, met informatie die klanten keer op keer kunnen raadplegen voordat ze tot aankoop overgaan.

Ontwerpen voor productverpakking

Maak elk type marketing met Creative Cloud voor teams

 

Met een goed marketingplan dat is gestoeld op degelijk marktonderzoek kun je de kanalen inzetten die je nodig hebt om klanten te bereiken. Als de markt verandert en de behoeften verschuiven, kan het zijn dat je merk zich moet aanpassen. Een lidmaatschap voor Creative Cloud voor teams geeft je niet alleen ongelofelijk veel flexibiliteit om te werken met fotografie, ontwerp, illustraties, video en nog veel meer, maar het laat je team ook naadloos assets delen en samenwerken, waardoor elke workflow efficiënter wordt. Creative Cloud geeft bovendien toegang tot Adobe Acrobat Pro, om je bedrijf slagvaardig te houden met beveiligde PDF's, digitale handtekeningen en nog veel meer.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je marketingmateriaal kunt maken

 

  Photoshop, InDesign, Premiere RushAdobe Express

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

33,49 € per maand per licentie, excl. btw.


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

Alle apps

77,49 € per maand per licentie, excl. btw.

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, inclusief Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.