Manieren om de klantbetrokkenheid te vergroten.

Leer hoe je klantrelaties opbouwt, de klantloyaliteit vergroot en je bedrijf op de kaart zet.

Leer hoe je klantrelaties opbouwt, de klantloyaliteit vergroot en je kleine bedrijf op de kaart zet.

Artwork door Supernova Design.

Wat is klantbetrokkenheid?


Klanten willen de bedrijven en merken waarvan ze dingen kopen en die ze steunen, leren kennen en zich eraan verbinden. Klantbetrokkenheid is het gesprek dat je klanten met je merk en met elkaar voeren over je merk. Je kunt de mate van betrokkenheid meten via klantinteracties zoals clicks, openingspercentages voor e-mail, conversiepercentages en andere metrics. Op basis van die waardevolle data kun je de toekomstige acties van klanten beter voorspellen en kun je achterhalen welke klanten onverschillig staan tegenover je merk of twijfels hebben. Vervolgens kun je strategieën ontwikkelen om deze klanten te overtuigen. 

 

Het is gemakkelijker om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten binnen te halen, en klantbetrokkenheid kan ook een rol spelen bij het voorkomen van klantverloop (of klantverlies). Het belangrijkste wapen in de strijd om klantretentie is attente communicatie tijdens elke fase van het klanttraject. Deel de waarden van je bedrijf op social media. Betrek je CEO of andere leidinggevenden bij het gesprek. Als je laat zien wie je bent, leren je klanten jou en je merk beter kennen. Ze vertrouwen je en zijn eerder bereid om jou ook iets over henzelf te vertellen.
 

 

Hoe je marketingstrategie de klantloyaliteit kan vergroten.


Een goede marketingstrategie is tevens een klantbetrokkenheidsstrategie. Die strategie is niet alleen gericht op het opbouwen van merkbekendheid en het verkopen van producten, maar ook op het optimaliseren van de klantervaring. Als eerste onderzoek je alle contactpunten, of de manieren waarop de interactie van klanten met je merk plaatsvindt.

 

Mond-tot-mondreclame is niet te meten, maar je kunt wel data verzamelen over bezoeken aan je website, aanmeldingen om e-mails te ontvangen en contacten met klantenondersteuningsteams. Je kunt meten hoeveel vermeldingen je merk op social media heeft gedurende een bepaalde periode en hoeveel actieve communityleden je website gebruikt. Als je klanten volgt tijdens het hele traject met je merk, kom je veel te weten over de klanttevredenheid en kun je ontdekken waar en hoe je dingen kunt verbeteren.

Twee vrouwen zitten tegenover elkaar aan een kleine ronde tafel en voeren een gesprek

Gericht op de ideale levenscyclus van de klant.


Wat je bedrijfsmodel ook is, als je klanten wilt trekken en vasthouden – en als je wilt dat zoveel mogelijk klanten ambassadeur van je merk worden – moet je altijd het volgende doen:

Bekendheid vergroten.

Maak eerst een mooi en uniek logo en andere assets die je kunt gebruiken voor al je marketingactiviteiten. Vervolgens breng je je merk onder de aandacht. Profileer je op social media met je merkcontent, zodat je logo en je merk bekend worden. Schrijf SEO-geoptimaliseerde blogberichten, zodat je website bovenaan in de zoekresultaten komt te staan wanneer klanten via Google zoeken naar het probleem dat je product oplost.

 

Leads stimuleren.

Potentiële klanten hebben misschien wel iets over je gehoord, maar weten niet of ze iets van je willen kopen. Je kunt ze een zetje in de juiste richting geven via een e-mail of sms-bericht. Stuur nieuwsbrieven via e-mail om je klanten te informeren over nieuwe aanbiedingen en producten. Dit is een mooie kans om ze meer te vertellen over je producten of om een speciale introductieaanbieding te doen. Zorg daarom voor geweldige content. Als je in de echte wereld contact hebt met leads, kun je brochures ontwerpen en afdrukken om ze op strategische plaatsen uit te delen. Deze vroege interacties geven je de gelegenheid om je merkstem te laten schitteren en de kracht van personalisatie te benutten.

 

Follow-up bij aankopen.

Wanneer je leads nieuwe klanten worden, geeft dat je de kans om te laten zien dat je uitstekende klantenservice kunt verlenen. Stel alles in het werk om een positieve onboardingervaring te bieden. Gebruik e-mail of app-tools om je klanten te leren hoe ze de waarde van hun aankoop kunnen maximaliseren. Vraag je klanten hoe tevreden ze zijn en informeer hen over verbeteringen en nieuwe aanbiedingen.

Gebruik je toegenomen kennis van de klant om je berichten verder te personaliseren en te segmenteren, zodat de klant alleen relevante informatie van je ontvangt. Beloon je klanten omdat ze voor je merk hebben gekozen. Zo bouw je een emotionele band met je klanten op en zorg je dat ze je trouw blijven.

 

Een glimlach toveren op elk gezicht.

Een gefrustreerde klant biedt een goede gelegenheid om te laten zien dat je superieure klantenservice in huis hebt. Zelfs kritische feedback van een klant kan positief uitpakken als de klant het gevoel krijgt dat je naar hem luistert en dat je werk maakt van zijn probleem. Het kan ook geen kwaad om hem te verrassen met iets leuks, zoals een cadeautje of gewoon een bedankje. Soms leidt het oplossen van een probleem er zelfs toe dat een klant spontaan een merkambassadeur wordt.

Vrouw met een laptop die op de grond zit voor een muur waaraan bedrukte vellen papier hangen
Man in pak met zonnebril voor een roze achtergrond

Zorg dat elke interactie positief is.

 

Ontwerp elke vorm van klantcommunicatie – nieuwsbrieven, e-mails en social-mediaberichten – om klanten te verrassen en blij te maken. Adobe Creative Cloud voor teams kan daarbij helpen. Dat biedt meer dan 20 apps waarmee je verbluffend marketingmateriaal kunt maken. Je team kan naadloos samenwerken in de cloud. Ze kunnen assets delen tijdens het werk, zodat de merkconsistentie gewaarborgd is. Creëer een veelzijdig merklogo in Adobe Illustrator. Maak opvallende brochures, merkkits, webbanners, social-mediaberichten en e-mails met Adobe Photoshop en InDesign – en gebruik Adobe Stock en Adobe Fonts om precies de juiste sjablonen en lettertypen te vinden.
 

Als je op een attente, eerlijke en empathische manier met je klanten communiceert en aantrekkelijke creatieve content biedt, ben je goed op weg om een succesvol merk te ontwikkelen en de klantbetrokkenheid te vergroten.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je de klantbetrokkenheid kunt vergroten.

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

  


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

All Apps

  

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.