Instagram-betrokkenheid verbeteren via tijdige berichten.

Gebruik creatieve content, een strategisch plaatsingsschema en Instagram-analytics om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten.

Kleurrijke ontwerpen van Instagram-profielen op twee tablets

Een strategie voor het Instagram-account van je bedrijf creëren.


Als je je bedrijf wilt laten groeien door middel van socialmediamarketing op Instagram, kan een planningsstrategie de betrokkenheid stimuleren, het aantal volgers vergroten en de communicatie met je klanten verbeteren. Maar als je Instagram effectief wilt inzetten, moet je meer doen dan alleen bepalen wat de juiste dag van de week is om afbeeldingen te plaatsen. Om succes te boeken met je Instagram-account, moet je je content en je plaatsingsfrequentie optimaliseren en je analytics-tools effectief gebruiken.


Volg deze stappen om een Instagram-workflow en planningsstrategie te creëren waarmee je de betrokkenheid vergroot en je bedrijf laat groeien.
 

 

Stap 1: bepaal hoe vaak je berichten op Instagram plaatst.


Wanneer je je planningsstrategie voor social media gaat uitstippelen, is het belangrijk dat je het juiste evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit vindt. In de wereld van Instagram-content weegt kwaliteit altijd zwaarder dan kwantiteit. Als je overambitieus bent en elke werkdag een bericht plaatst, kan de algehele kwaliteit van je content daaronder lijden. Maar als je alleen op kwaliteit focust, plaats je misschien niet genoeg berichten.

Voorbeeld van een redactionele kalender waarvan sommige dagen afbeeldingen of tekst bevatten

Bepaal hoeveel content je moet creëren.

Je beschikbare resources bepalen hoeveel hoogwaardige content je kunt produceren. Misschien heb je massa’s creatieve ideeën voor content, maar je moet wel over voldoende budget en tijd beschikken om die content te creëren, berichten te plaatsen, op opmerkingen te reageren en de metrics te analyseren.
 

Er zijn drie hoofdkanalen voor Instagram-content waarmee je te maken krijgt: Instagram-feedberichten, Instagram-verhalen en IGTV. Wat voor soort content je moet creëren, is afhankelijk van je bedrijf en je doelen voor Instagram. Als je bedrijf een online winkel is, moet je waarschijnlijk originele content creëren, zoals productafbeeldingen en lifestylecontent. Als je tijd of budget beperkt is, kun je berichten met citaten of user-generated afbeeldingen van je fans delen. Bepaal de beste dag en maak een planning om minimaal één keer per week een bericht te plaatsen, zodat de feeds van je gebruikers regelmatig van nieuwe content worden voorzien.

3 draadmodellen van telefoons naast elkaar met Instagram-content

Brainstorm over content voor Instagram-berichten.

Wanneer de tijd- en budgetparameters van je Instagram-strategie zijn ingesteld, ga je brainstormen over de content voor je bedrijf.
 

  • Creëer een combinatie van verschillende soorten content: met een evenwichtige combinatie van foto’s, video’s, collages of GIF’s houd je de aandacht van je doelgroep vast. Als je te veel inzet op één soort content, loop je het risico Instagram-volgers te verliezen. Met tools zoals Adobe Express maak je snel indrukwekkende afbeeldingen en video’s die je doelgroep geïnteresseerd houden.

  • Creëer content voor elk Instagram-kanaal afzonderlijk: de content die je in je Instagram-verhalen plaatst, moet anders zijn dan je reguliere Instagram-feedberichten.

  • Brainstorm over thema’s en onderwerpen waarvan je doorlopende series kunt maken: series zoals ‘Motivatie op maandag’ kunnen aansluiten bij de missie of doelen van je bedrijf – of de doelen van je doelgroep – en kunnen een gevoel van urgentie aan je socialmediakanalen toevoegen.
Collage van verschillende vierkante ontwerpen met marketingcontent
Meerdere draadmodellen van telefoons met verschillende marketingcontent

Stap 2: onderzoek wat de beste tijden zijn om berichten te plaatsen.

 

Wanneer je in kaart hebt gebracht hoeveel tijd je kunt besteden aan het creëren van Instagram-content, ga je onderzoeken wat de beste tijden zijn om je content te plaatsen. Bepalen wanneer je precies content voor je doelgroep moet plaatsen, is essentieel om de betrokkenheid te vergroten. Het algoritme van Instagram geeft een hogere prioriteit aan nieuwe content in feeds van gebruikers, dus als je content plaatst wanneer het grootste deel van je doelgroep online is, is de kans groter dat je content in hun feeds verschijnt. Als je content plaatst tijdens piektijden, wordt je bereik groter en kun je meer ‘likes’ krijgen.

 

Breng je specifieke doelgroep op Instagram in kaart.

Omdat elk account een unieke doelgroep heeft in verschillende tijdzones, verschilt het ideale moment om content te plaatsen van bedrijf tot bedrijf. Om succes te boeken, is het essentieel dat je inzicht in je volgers hebt. Wanneer zitten ze op Instagram? ’s Morgens bij een kopje koffie? Tijdens de lunchpauze? Of de hele werkdag door? Als je een bedrijfsaccount hebt, kun je gebruikmaken van Instagram-statistieken, een analytics-platform dat in de app is geïntegreerd. Daarmee heb je toegang tot data over het gedrag en de acties van je volgers. Je kunt zien wat hun locatie is, hoe oud ze zijn en wanneer ze online actief zijn. Vervolgens kun je heel eenvoudig je contentkalender en plaatsingsschema creëren op basis van deze tijden.

 

Experimenteer met verschillende plaatsingstijden.

Als je niet meteen het gewenste resultaat boekt, probeer je verschillende plaatsingstijden uit met een Instagram-planningstool en houd je de resultaten bij. Krijg je vroeg in de ochtend niet het gewenste resultaat, probeer dan andere piektijden. Nadat je enkele weken berichten hebt geplaatst, kijk je of de timing wezenlijk van invloed is geweest op je betrokkenheidspercentages. Mogelijk ontdek je dat bepaalde soorten berichten betere resultaten opleveren als ze op andere momenten worden geplaatst.
 

 

Stap 3: maak en plan Instagram-berichten.

 

Profiteer optimaal van je doelgroeponderzoek door je content van tevoren te creëren en te plannen. Door vooruit te plannen, zorg je dat er altijd hoogwaardige content klaarstaat op het ideale moment om berichten te plaatsen en heb je voldoende ruimte om creatieve en effectieve berichten te maken.

 

Creëer een Instagram-esthetiek.

Als je je Instagram-content gaat creëren en plannen, is het belangrijk dat je je plaatsingsschema ziet als een raster en niet als afzonderlijke berichten. Als je volgers op je profiel klikken, zien ze je content in kolommen en rijen. Zorg daarom dat het geheel de gewenste ‘look and feel’ heeft. Alle content van je bedrijf moet op elkaar afgestemd zijn. Met Adobe Creative Cloud voor teams kun je zorgen dat iedereen in je team dezelfde kleurenpaletten en stijlgidsen gebruikt. Met Creative Cloud Libraries kan je team assets delen, eenvoudiger samenwerken en zorgen voor een consistente merkstijl.

Kleurrijke gefotoshopte foto van een vaas
Assortiment chocolaatjes die netjes in een vierkant zijn gelegd

Schrijf betere Instagram-bijschriften.

Een goed Instagram-bijschrift zet je volgers aan om een bepaalde actie uit te voeren. Of je nu wilt dat ze je product kopen of op de koppeling in je biografie klikken, met een creatief en duidelijk bijschrift krijg je dat voor elkaar en vergroot je de betrokkenheid. Het kan lastig zijn om interessante bijschriften te bedenken, vooral als je ze snel moet schrijven. Schrijf daarom alle bijschriften voor de hele week tegelijk als je een creatieve bui hebt.

 

Voeg hashtags toe om je Instagram-bericht te optimaliseren.

Hashtags zijn een effectieve manier om het bereik van je Instagram-berichten te vergroten, maar het is belangrijk dat je ze strategisch gebruikt. Het is geen goed idee om telkens dezelfde lange lijst hashtags aan het einde van elk bijschrift te plakken – kwaliteit gaat boven kwantiteit, weet je nog? Het is wel een goed idee om te onderzoeken welke hashtags je doelgroep en je concurrenten gebruiken. Je kunt ook zelf leuke hashtags voor je merk creëren. Met algemene, veelgebruikte hashtags is je content gemakkelijker te vinden en met unieke hashtags kun je de aandacht van mensen trekken.

 

 

Stap 4: analyseer je metrics om de betrokkenheid te vergroten.

 

Je planningsstrategie voor Instagram verandert in de loop der tijd. Je kunt je tactiek of creatieve stijlen regelmatig aanpassen om je content fris te houden, maar elke aanpassing moet strategisch zijn en op feiten en data gebaseerd zijn. Controleer regelmatig je analytics-tools voor Instagram en maak een maandelijks rapport om je vorderingen bij te houden. Door regelmatige rapportage zie je beter wat werkt voor de pagina van je bedrijf en kun je met vertrouwen je strategie voor de toekomst verbeteren.

 

Met creatieve socialmediacontent, een strategisch plaatsingsschema en gestructureerde rapportage kun je de Instagram-betrokkenheid voor je bedrijf verbeteren. Maar dat is nog niet alles. Vergeet niet dat je Instagram-strategie slechts één onderdeel is van je contentmarketing. Geef je bedrijf een voorsprong door een volledige strategie voor contentmarketing te ontwikkelen, zodat je consistente content voor alle digitale kanalen kunt creëren.

 

Om superieure social content te creëren, moet je beschikken over creativiteit en de juiste tools. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Creative Cloud voor teams-lidmaatschap. Daarmee heeft je team toegang tot alle apps die ze nodig hebben om opvallende GIF’s, social assets en verbluffende foto’s te creëren.

 

Dit is een aangepaste versie van het artikel ‘Optimizing Your Instagram Scheduling Strategy: Everything to Know Before You Post’ van Taylor Loren.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je

je strategie voor social media kunt ontwikkelen.

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

  


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

All Apps

  

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.