De basisbeginselen van de DSLR-camera.
Ontdek de voor- en nadelen van het maken en bewerken van foto's met dit populaire type digitale camera.
Wat is een DSLR-camera?
Dankzij camera's die automatisch kunnen scherpstellen en die een interne geheugenkaart hebben waarop je duizenden foto's kunt opslaan – perfect voor zowel professionals als beginnende fotografen – is digitale fotografie nu toegankelijker dan ooit. Maar het blijft belangrijk om de camera-opties te begrijpen voordat je een grote aankoop doet.
DSLR is een term die synoniem is geworden aan digitale camera's, maar een digitale reflexcamera met één lens (die je kunt verwisselen) is slechts één type digitale camera.
Ontdek wat DSLR-camera's zo populair maakt en of ze voor jou de juiste keuze zijn.
Hoe werkt een DSLR-camera?
Wanneer er licht door de cameralens van een digitale SLR-camera komt, wordt dat licht weerkaatst door een spiegel in de camerabehuizing; de fotograaf ziet het onderwerp als weerkaatsing in de optische zoeker. Op het moment dat de foto wordt gemaakt, klapt de spiegel weg en valt het licht op de digitale afbeeldingssensor, waarna de foto op een SD-kaart wordt vastgelegd. Dit is anders dan bij spiegelloze camera's, waar het licht rechtstreeks op de afbeeldingssensor valt en de fotograaf via een LCD-scherm aan de achterkant of een elektronische zoeker ziet wat hij fotografeert.
Typen DSLR-afbeeldingssensoren.
Hoewel de sensorgrootte per DSLR-camera verschilt, zijn deze sensoren nog steeds groot genoeg om zo veel megapixels vast te leggen dat een smartphonecamera daar nooit tegenop kan. De twee voornaamste sensortypen zijn full-frame en APS-C. Full-frame-camerasensoren, die overeenkomen met het formaat van 35-mm film, zijn de standaard. APS-C-sensoren zijn iets kleiner, waardoor je een korte brandpuntsafstand krijgt, de zogeheten 'cropfactor'." Dit kleinere gezichtsveld kun je compenseren met specifieke lenzen, maar het is wel degelijk iets om in gedachten te houden wanneer je op zoek gaat naar je ideale APS-C- of full-frame-DSLR.
Het voordeel van verwisselbare lenzen.
Op een DSLR-camera kun je een lens van je keuze zetten, zoals een fisheye- of een zoomlens. "Er zijn verschillende typen lenzen voor verschillende doeleinden verkrijgbaar die allemaal een ander effect opleveren", legt fotograaf Ivy Chen uit. "DSLR-camera's zijn op dat punt veel veelzijdiger."
Of je nu intieme portretfoto's wilt maken of prachtige landschappen wilt fotograferen, als je weet wat de ideale brandpuntsafstand voor elke situatie is, is het gemakkelijker om de beste lens voor je DSLR te kiezen.
Een paar andere voordelen van DSLR.
Weinig licht: Met DSLR-camera's kun je heel goed in een omgeving met weinig licht fotograferen, omdat de grotere sensor meer licht kan vastleggen.
Autofocus: DSLR-camera's hebben betere autofocusfuncties vergeleken met point-and-shoot-camera's, waardoor je sneller kunt scherpstellen en fotograferen om meer hoogwaardige foto's te nemen.
Levensduur van batterijen: Het digitale scherm van DSLR-camera's hoeft niet altijd ingeschakeld te zijn, zodat ze heel weinig stroom verbruiken en de batterijen dus langer meegaan.
Het nadeel van DSLR-camera's.
Hoewel je op een digitale camera meteen de foto kunt bekijken die je hebt gemaakt – in tegenstelling tot fotofilm die je moet ontwikkelen – is wat je in de zoeker ziet niet altijd precies wat er op de afbeeldingssensor terecht is gekomen. Dat komt omdat DSLR-camera's voor de scherpstelling deels gebruikmaken van de spiegel, iets wat volgens fotograaf Derek Boyd problematisch kan zijn. De kans bestaat dat je pas goed ziet wat je camera heeft vastgelegd wanneer je je foto's bewerkt.
Bij een spiegelloze camera krijg je precies wat jij ziet: de afbeelding die jij ziet, is precies het beeld dat op de sensor terecht is gekomen. Daardoor kun je de camera-instellingen op het moment zelf nauwkeuriger afstellen. Hoewel je met een DSLR de instellingen nog steeds op het moment zelf kunt aanpassen, kan het zijn dat je de foto's uiteindelijk meer moet bewerken vanwege de discrepantie tussen het beeld in de zoeker en het beeld op de sensor.
Wanneer het om de fotobewerking gaat, kan het enige tijd vergen voordat je gewend bent aan wat je DSLR doet. "Toen ik op digitaal overstapte, moest ik wel even omschakelen, omdat ik de raw-bestanden moest voorbereiden voordat ik de foto's kon retoucheren of de kleur kon bewerken", vertelt DSLR-fotograaf Stephen Klise. "Het licht en de kleur reageerden anders dan wat ik had geleerd; je krijgt veel uitgesproken rode kleuren, en dat was echt nieuw voor mij."
Adobe Photoshop Lightroom biedt verschillende manieren om je foto's te bewerken en te verbeteren, alsook fotofilters om de unieke kleurafwijkingen van je camera te corrigeren.
Pas het licht en de kleur aan: Bekijk hoe je de witbalans en kleurverzadiging aanpast en andere wijzigingen in je foto's aanbrengt via het paneel Licht in Lightroom.
Verwijder kleurzweem: In Lightroom kun je een kleurzweem, die door de belichtingsomstandigheden kan ontstaan, in een paar snelle stappen uit je foto verwijderen.
Laat kleuren eruit springen: Gebruik de schuifregelaars 'Levendigheid' en 'Verzadiging' om de kleurintensiteit in je foto's te verhogen.
Spiegelloos of DSLR?
DSLR-camera's zijn duurzaam, kunnen met tal van lenzen en accessoires worden gecombineerd, geven je een hogere opnamesnelheid met een betere autofocus én de batterij gaat lang mee. Dit zijn dan ook de redenen waarom fotografen zo dol zijn op dit type camera. Er is echter wel een verschil tussen wat je in de zoeker ziet en wat de sensor vastlegt. Dit probleem heb je niet bij spiegelloze camera's.
Beide typen bieden doorgaans de mogelijkheid om continu-opnamen (of serie-opnamen) te maken en om het beeld te stabiliseren, maar wat het maken van video-opnamen betreft, kunnen DSLR-camera's niet tippen aan spiegelloze camera's. Om het eenvoudig te zeggen: de spiegel in een DSLR maakt het bij het maken van video's lastiger om scherp te stellen dan bij een spiegelloze camera het geval is; een spiegelloze camera is dan ook beter voor het maken van Full HD-video. Spiegelloze camera's zijn ook lichter en compacter, omdat de camerabehuizing alleen maar ruimte voor een sensor nodig heeft, in plaats van voor een heel spiegelsysteem. Leer meer over spiegelloze camera's van muziekfotograaf Chad Wadsworth, een 'early adopter' van dit type camera.
De DSLR of camera die voor jou het beste is, hangt af van de onderwerpen die je wilt gaan fotograferen en de situatie waarin je dat wilt doen. DSLR-modellen en lenzen hebben allemaal hun eigen voordelen, maar gewapend met deze kennis zal het gemakkelijker zijn om de juiste camera te vinden.
Bijdragers
Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.
Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.
Mogelijk heb je ook interesse in…
Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.
Profiteren van het gouden uur.
Ontdek hoe je het korte moment benut dat veel fotografen de beste tijd van de dag noemen.
Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.
Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.
Tips voor het maken van allerlei natuurfoto's.
Ontdek de mogelijkheden van natuurfotografie, van bewegende dieren tot eindeloze landschappen.