Een beginnersgids voor astrofotografie.

Foto's maken van de nachthemel is niet slechts een kwestie van je camera omhoog richten. Deze kennismaking met de beginselen van astrofotografie zal je helpen om verbluffende beelden vast te legen.

Camera waarmee astrofotografiebeelden van de nachthemel worden gemaakt.

Verken de melkweg met je camera.

De nachthemel kan het ultieme onderwerp voor een fotograaf zijn — de sterren zijn zo fascinerend dat mensen er altijd naar blijven kijken. Met de juiste apparatuur en kennis kun je prachtige foto's nemen van sterrenclusters, de volle maan en nog veel meer. Samen met andere astrofotografen kun je het heelal in kaart brengen. 
 

Kies doelbewust lange sluitertijden.

Voordat je begint aan je fotografieavontuur, moet je besluiten wat je wilt doen. Wat voor soort foto's wil je nemen? Heb je de apparatuur en kennis om dit te doen? Verken deze mogelijkheden en kies de opties die je het interessantst vindt. 

Astrofotografie met sterren en lightpaintingtechnieken.

Lightpainting: lightpainting is een populaire techniek die veel fotografen met uitstekende resultaten gebruiken, en niet alleen voor de nachthemel. Bij lightpainting worden lange sluitertijden gebruikt waardoor lichtpunten vervagen en zichtbaar van plaats veranderen, wat resulteert in foto's met interessante lichtpatronen. Veel astrofotografen gebruiken deze methode om het traject van de sterren ten opzichte van de draaiende aarde vast te leggen.

Timelapsefoto van het traject van de maan aan de hemel.

Timelapse: bij timelapse-astrofotografie stel je de camera in om met regelmatige tussenpozen foto's te nemen, die je vervolgens combineert in een video, zodat je bewegingen over een langere tijdsperiode kunt zien. Als je ooit een video hebt gezien van de zon die heel snel opkomt, dan was dat een timelapse.

Sterrenvelden of een sterrenlandschap fotograferen met ruimtefotografie.

Sterrenlandschappen: om een enorm sterrencluster vast te leggen heb je de juiste apparatuur en kennis nodig, maar dan kun je spectaculaire resultaten boeken en de sterren veel mooier tonen dan ze met het blote oog te zien zijn. 

Een close-up van de maan maken met astrofotografietechnieken.

Close-ups: met een telescoop kun je werkelijk spectaculaire beelden maken van hemellichamen. Voor deze fotografiestijl heb je meer apparatuur nodig dan voor je gewone fotoavontuur. 

Ongeacht het soort foto's dat je neemt, moet je de foto goed inkaderen. “Je moet iets in het kader opnemen waardoor de foto als het ware wordt verankerd”, zegt fotograaf Jeff Carlson. “Of het nu bomen of bezienswaardigheden op de voorgrond zijn, je wilt iets toevoegen aan je foto van de hemel, zodat het niet zomaar op een scène uit een sciencefictionfilm lijkt.”

 

Houd er rekening mee dat je bij weinig licht fotografeert, zodat je de sluiter langer open moet houden dan bij daglicht. Vanwege de draaiing van de aarde veroorzaken hemellichamen lichtstrepen in de resulterende foto. “Ook al beweegt je camera niet omdat deze op een statief staat, al het andere beweegt wel omdat je je op een draaiende planeet bevindt”, zegt Carlson. “Je wilt niet dat alle sterren vervagen omdat de planeet iets is gedraaid.” De 500-regel kan nuttig zijn om ongewenste beweging te voorkomen in je foto's van de nachthemel.

 

De juiste hulpmiddelen en camera-instellingen vinden voor astrofotografie.

Zodra je hebt bepaald wat voor soort foto's je wilt maken, is het tijd om de juiste hulpmiddelen te verzamelen.

 

Hoewel smartphonecamera's met grote sprongen vooruitgaan, heb je baat bij een DSLR-camera met verwisselbare lenzen. En ongeacht het soort nachthemelfotografie dat je beoefent, is een statief noodzakelijk.

 

“Als je je wilt bezighouden met astrofotografie of nachtfotografie, is een camera met een grotere sensor nuttig.”

 

Het is ook een goed idee om te investeren in een camera die je met hogere ISO's kunt gebruiken. “Als je je wilt bezighouden met astrofotografie of nachtfotografie, is een camera met een grotere sensor nuttig”, zegt fotograaf Derek Boyd. “Hoogwaardige camera's waarmee je foto's kunt nemen met ISO 6400 en hoger leveren foto's met minder ruis op.”

 

Als je apparatuur voor ruimtefotografie wilt verzamelen om beelden van hemellichamen vast te leggen, heb je enkele heel geavanceerde apparaten nodig — zoals waarschijnlijk een equatoriale montering, een telescoop, een richttelescoop en nog wat andere vereiste hulpmiddelen.

's Nachts buiten astronomiefoto's nemen met een telescoop.

De juiste lenskeuze is cruciaal. Om te beginnen met astrofotografie heb je een groothoeklens met een korte brandpuntsafstand nodig. Het diafragma van zulke lenzen kan volledig worden geopend om zoveel mogelijk licht op te vangen en hoogwaardige foto's te maken. Als je langere belichtingen probeert te maken is een equatoriale montering ook onmisbaar. Een dergelijke montering compenseert de draaiing van de aarde, zodat je foto's scherp blijven terwijl de aarde beweegt.
 

Hoe je astrofotografiefoto's neemt.

Voor de beste foto's heb je een donkere hemel nodig, ver van lichtvervuiling die de kwaliteit van je beelden zal verminderen. Als je een favoriete wandelplek hebt, pak je je statief en ga je daarnaartoe.

Verre sterrenstelsels gefotografeerd met astrofotografietechnieken.
Astrofoto van de nachthemel boven een verre berg achter de bomen.
Briljante astrofotografie van de melkweg boven donkere bomen.

Wanneer je daar bent aangekomen, moet je op deze belangrijke dingen letten voor het nemen van astrofoto's:

ISO: ISO verwijst naar de lichtgevoeligheid van de film in je camera. In moderne digitale camera's verwijst het naar de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. Hogere ISO-instellingen leiden tot lichtere beelden, maar maken je foto's ook korreliger. Voor astrofotografie wil je de ISO zo laag mogelijk houden – bij voldoende lichtgevoeligheid – om je foto's van de hemel zo scherp en duidelijk mogelijk te maken.

Sluitertijd: de sluitertijd bepaalt hoe lang de sluiter van de camera open blijft staan, zodat het licht de film in je camera of de digitale sensor kan bereiken. Deze tijd wordt gemeten in (delen van) seconden. Een korte sluitertijd is bijvoorbeeld 1/1000 seconde, terwijl een lange sluitertijd één seconde is. Voor nachtfotografie gebruik je een statief, omdat je lange sluitertijden moet gebruiken maar je geen onscherpe foto's wilt krijgen. Probeer belichtingen van 5, 8 of zelfs 10 seconden en bekijk je resultaten om te bepalen wat het beste werkt.

Diafragma: je moet waarschijnlijk een lagere diafragma-instelling (een zogenaamde f-stop) kiezen. Hogere f-stops leveren weliswaar foto's met een grotere scherptediepte op, maar er wordt waarschijnlijk onvoldoende licht opgevangen voor een goede belichting. Omdat je waarschijnlijk niet de aandacht gaat vestigen op de scherptediepte van sterrenfoto's, kies je lagere diafragma-instellingen (met inachtneming van uitzonderingen).

Uiteindelijk is het belangrijk om een open geest te hebben, te experimenteren en te zien waar dat toe leidt. Zo kun je beslissen welke apparatuur je nodig hebt voor toekomstige uitstapjes.

 

Manieren om je astrofoto’s te bewerken.

Het bewerken en verfijnen van foto's om de best mogelijke kleuren te realiseren, vormt een groot deel van het astrofotografieproces. Vaak zien je foto's er eerst mat uit vanwege lichtvervuiling en andere factoren. Adobe Photoshop en Adobe Lightroom bieden je tools om scherpe en duidelijke foto's te krijgen.

Levendige foto van de sterren gemaakt met astrofotografie.

Bestudeer deze onderwerpen om bewerkingsvaardigheden voor astrofotografie op te doen:

 

Blader de enorme bibliotheek met Help-documentatie van Adobe door en ontdek de tips, tools en tricks waarmee je je astrofoto's nog verder kunt verbeteren.

 

Astrofotografie is een van de vormen van fotografie waarbij je de meeste apparatuur nodig hebt, maar als je een open geest hebt en ondernemend bent, kun je verbluffende afbeeldingen maken waarmee je iedereen verleidt om de sterren te bekijken. Onthoud dat astrofotografie een avontuur is. Anthony Pidgeon, een ervaren professionele fotograaf, geeft dit advies: “Maak gebruik van de toevalligheden die plaatsvinden bij nachtfotografie (en astrofotografie). Je kunt prachtige dingen maken als je die instelling hebt.”

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Japanse stad in de nacht – Tips voor nachtfotografie | Adobe

Nachtfotografie.
Weinig licht hoeft niet gelijk te staan aan slechte kwaliteit met deze tips voor geslaagde nachtfoto's.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

landschapsfotografie

Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.

Prachtige natuurfoto van gnoes die een rivier in rennen.

Tips voor het maken van allerlei natuurfoto's.

Ontdek de mogelijkheden van natuurfotografie, van bewegende dieren tot eindeloze landschappen.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

All Apps

Krijg alle 20+ creatieve desktop- en mobiele apps.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € /maand.