Tips en technieken voor familiefoto's.

Het vergt oefening om een mooi familieportret te maken. Plan vooruit, bepaal de sfeer en bewerk foto's digitaal om de perfecte foto van het hele gezin te kunnen leveren.

Vier gezinsleden die voor een foto poseren

Wat zijn de ingrediënten voor een prachtige familiefoto?

Een mooi portret van één persoon maken kan op zich al lastig zijn. Als je met een groep mensen te maken hebt, vooral als daar ook kinderen bij zitten, kan dat zelfs de meest doorgewinterde fotografen op de proef stellen. Familiefotografie is echter een unieke manier om speciale momenten tussen mensen vast te leggen en een heel gezin samen te brengen.

 

"Bij geweldige familiefoto's gaat het erom dat je de authentieke familiedynamiek vastlegt", zegt fotograaf Jenn Byrne. De foto's die op de kerstkaart komen te staan of in een fotolijst in de woonkamer komen te hangen, zijn foto's van natuurlijke momenten die leuk waren om te maken.

 

Een leuke sessie voor een familiefoto plannen.

De sleutel tot een goede fotosessie is planning. Door met de gezinsleden te bespreken wat hun wensen zijn, van tevoren na te denken over de locatie en de belichting, en vooraf een kleurenschema te kiezen, staat niets een geslaagde fotosessie meer in de weg.

 

Bespreek ideeën voor je familiefoto's.

Net als bij een portret of headshot is het goed om gezinsleden te vragen wat hun ideeën zijn. Willen ze geposeerde of ongedwongen foto's? Hoeveel kinderen hebben ze en hoe oud zijn die? Willen ze dat er buiten foto's worden gemaakt, of liever bij hen thuis, waar de kinderen zich meer op hun gemak voelen?

Gezinsleden die voor een familiefoto samen naar hun pasgeboren baby kijken

De antwoorden op deze vragen beïnvloeden de artistieke keuzes die je tijdens de planning en tijdens de fotosessie zelf maakt. Verzamel bovendien van tevoren heel veel informatie om er zeker van te zijn dat iedereen tevreden is met de portretten en weet wat ze kunnen verwachten.

 

Kies een locatie voor je familiefoto's.

Als je ideeën zoekt voor familiefoto's in de openlucht, overweeg dan schilderachtige gebieden bij jou in de buurt. Dit kan een park, een openbare tuin of een golfbaan zijn: mooie locaties voor buitenfoto's zijn overal te vinden. Houd ook het jaargetijde in gedachten wanneer je een locatie uitzoekt. Als je in de herfst foto's neemt, zoek dan een locatie met veel felgekleurde bladeren, zodat je een prachtige najaarsfoto van het gezin krijgt. Als je foto's in het voorjaar gaat maken, kun je op zoek gaan naar plaatsen waar wilde bloemen in bloei staan. Maar houd altijd de behoeften van je onderwerpen in gedachten wanneer je locaties voorstelt.

 

"Ik houd altijd rekening met de leeftijd van de kinderen wanneer ik op zoek ga naar een locatie. Ik woon in New Mexico en daar hebben we veel cactussen. Dus als mijn opdrachtgevers kleine kinderen hebben, raad ik niet aan om naar de woestijn te gaan, want ik wil niet dat de kinderen zich bezeren", legt fotograaf Jacqueline Vega uit. Zorg ervoor dat iedereen enthousiast is over de locatie voordat je aan de slag gaat.

 

Als je bij iemand thuis foto's gaat nemen, zorg er dan voor dat je van tevoren weet hoe de ruimte is ingedeeld. Bedenk waar je de foto's gaat maken, welke hoeken je hoogstwaarschijnlijk gaat gebruiken en praat over eventuele andere elementen van de woning die op de foto zichtbaar zullen zijn.

Drie gezinsleden die op de bank poseren voor een familiefoto
Drie gezinsleden die buiten voor een familiefoto poseren

Denk aan de belichting.

Je locatie heeft een grote invloed op de belichtingskeuzes. Als je buiten bent, is het moment van de dag cruciaal. Overweeg fotosessies tijdens het gouden uur voor een optimaal resultaat en vermijd foto's in de felle zon rond het middaguur. Als je binnen foto's gaat maken, neem dan wat extra lampen of reflectoren mee. Je wilt niet dat er mensen zijn die worden onderbelicht, dus zorg voor een goede hoofdlamp en de apparatuur om het gewenste effect te krijgen.

 

Kies een kleurenpalet.

Het lijkt misschien een leuk idee om iedereens kleding op elkaar af te stemmen, maar dat kan lastig zijn, vooral bij een groot gezin. "Sommige mensen denken dat iedereen ook dezelfde kleur moet dragen. Persoonlijk vind ik dat iedereen dan in elkaar overgaat. In plaats daarvan bespreek ik liever kleurenschema's en draag ik wat kledingideeën aan", vertelt Vega. Je wilt niet dat iedereen felle, niet bij elkaar passende kleuren draagt, maar het is ook niet wenselijk dat iedereen in elkaar overgaat omdat ze allemaal dezelfde tint blauw dragen. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een kleurenpalet, ga je naar de informatiebronnen op Behance om ideeën op te doen en vraag je je opdrachtgevers wat hun favoriete kleuren zijn.

Vier gezinsleden die buiten voor een gezinsfoto poseren

Tips voor een fantastische fotosessie voor een familieportret.

Bepaal de stemming voor de fotosessie.

Bij familiefoto's zijn er altijd wel een paar hyperactieve kinderen en een paar die heel erg verlegen zijn. "Het is belangrijk om te ontspannen, want de kinderen reageren op jou. Ik maak vooraf vaak een praatje met de ouders en de kinderen, zodat iedereen ontspannen is", legt Byrne uit. Als je de sessie op een ongedwongen en rustige benadert, is iedereen op hun gemak.

 

Laat de kinderen het soms voor het zeggen hebben.

Een van de grootste uitdagingen bij het maken van mooie familieportretten is om iedereen met een natuurlijke glimlach op de foto te krijgen. Je wilt dat de familie het leuk heeft, want die stemming komt tot uitdrukking in de foto's. "Vaak laat ik de kinderen de sessie bepalen, want dat is wat je in ongedwongen opnamen wilt vastleggen. Als de kinderen het niet naar het zin hebben, zullen de foto's ook niet leuk zijn. Het leukste aan familiefoto's is dus wanneer de kinderen gewoon zichzelf zijn", zegt Byrne.

Vier kinderen op het strand die zichzelf zijn terwijl er een foto wordt gemaakt

Poses voor familiefoto's.

Elke fotosessie is anders, maar de meeste families willen een paar geposeerde foto's en een paar ongedwongen foto's. "Ik doe het liefst eerst die geposeerde foto's, omdat kinderen er snel genoeg van hebben", legt Vega uit. Door de geposeerde foto's eerst te doen, is de kans groter dat je een paar opnamen krijgt waarbij iedereen naar de camera kijkt. Bedenk vooraf een paar poses, zodat je je modellen gemakkelijk kunt sturen en ervoor kunt zorgen datiedereen er ongedwongen en natuurlijk op staat.

 

Houd creatieve ideeën paraat om de kinderen erbij te betrekken.

Kinderen raken vrij snel verveeld en afgeleid, dus bedenk wat spelletjes of heb wat leuke rekwisieten bij de hand waar ze mee kunnen spelen. Vraag ouders om hun kinderen hoog op te tillen of neem wat bellenblaas voor de kleintjes mee om ze zoet te houden. Maak iets bijzonders van een saaie fotosessie.

Twee kinderen die worden afgeleid met speelgoed om ze voor een familiefoto te laten poseren

Neem extra opslagkaarten voor je camera mee.

Digitale tools zijn essentieel voor geweldige familiefoto's. Je kunt volop ongedwongen foto's maken wanneer iedereen rondloopt en plezier heeft, dus vergeet niet om extra opslagkaarten voor je camera in te pakken. Je wilt geen opslagruimte tekortkomen en je weet ook pas welke afbeeldingen leuk zijn wanneer je ze gaat bewerken.

 

Bewerk foto's om precies de gewenste uitstraling te krijgen.

Het is vrijwel onmogelijk om met de camera de perfecte foto te maken, vooral als er meerdere personen op de foto moeten komen. Met tools zoals Adobe Photoshop Lightroom kun je echter gewone foto's omzetten in iets magisch. Geef specifieke kleuren extra nadruk, vervaag de achtergrond of pas de belichting aan met een paar eenvoudige klikken. Wanneer je je niet druk hoeft te maken over de nabewerking, kun je opgaan in het moment zelf en een leuke fotosessie hebben.

 

Hoewel het maken van geweldige familiefoto's oefening vergt, helpt het om je goed voor te bereiden, de juiste uitrusting mee te nemen en de gezinsleden op hun gemak te stellen. Met al deze adviezen op zak ben je klaar om je in de wereld van familieportretten te begeven.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Portret van een vrouw met sproeten tegen een zwarte achtergrond

Prachtige portretfoto's maken.

Maak nog mooiere portretten met tips en advies van professionele fotografen.

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Koop Photoshop Lightroom.

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.

7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.