Storingseffecten toevoegen aan je foto's. 

Storingen, witte ruis en spoorfouten waren het gevolg van de tekortkomingen van oude technologie. Bekijk hoe je deze effecten met Adobe Photoshop zelf in je werk kunt creëren.

Bewerkte foto van een persoon, waaraan storingen zijn toegevoegd

De blijvende aantrekkingskracht van retro-technologie.

"Wat je nu raar, lelijk, onprettig en vervelend aan een nieuw medium vindt, wordt uiteindelijk kenmerkend voor dat medium", schreef de kunstenaar en producent Brian Eno in 1996 in zijn boek A Year with Swollen Appendices. "CD-vervorming, de schokkerigheid van digitale video, het waardeloze geluid van 8-bits: al deze eigenschappen zullen worden gekoesterd en geëmuleerd zodra het mogelijk wordt om ze te voorkomen."

 

Precies zoals Eno voorspelde, zijn spoorfouten en de gebogen strepen van oude analoge media nu een esthetisch kenmerk dat kunstenaars doelbewust in hun werk gebruiken. Om deze beelden te maken, kan een moderne kunstenaar zich niet verlaten op rafelende tapes of defecte beeldbuizen. De vervormingen in retro-media zoals VHS waren 'ongelukken' die dankzij de moderne technologie tot het verleden behoren.

 

Storingskunst is de bewuste nabootsing van fouten in oude media. Bij het maken van storingskunst worden opzettelijk "ongelukken" gecreëerd. Net als in de pixelkunst, die inspiratie ontleent aan de beperkingen van retro-technologie, worden in storingskunst de tekortkomingen van een eerder technologisch tijdperk gebruikt om angstwekkende, enigmatische beelden te creëren.

 

Scanlijnen van storingseffect simuleren.

Niets doet zo sterk denken aan retro-technologie als de scanlijnen van een oud televisietoestel. De subtiele achtergrondvideo-effecten van oude beeldbuizen vormen de basis voor de stemming en uitstraling van storingseffecten. Met het halftoonpatroon van Photoshop (te vinden via Filter › Pixel › Kleur halftoon) kun je scanlijnen simuleren wanneer de lijnoptie wordt geselecteerd. Dit geeft je afbeeldingsbestanden de subtiele uitstraling van een ander tijdperk, zelfs als je geen andere foto-effecten toepast.

 

Kleuren vervormen en scheiden.

Oude televisietoestellen en lcd-schermen waren gevoelig voor verkleuring en registratiefouten die het beeld een gefragmenteerde aanblik konden geven. Met de RGB-kanalen (rood, groen, blauw) in Photoshop kun je de kleuren van een afbeelding uit elkaar halen en je eigen kleurenscheiding maken.

 

In Photoshop kun je met name met RGB-kanalen de kleuren van een afbeelding uit elkaar halen. Wanneer je probeert een storingseffect aan een afbeelding toe te voegen, ga dan na welke van deze drie kleurkanalen het meest in het oog springt en welke eventueel in de multikanaalmodus zou kunnen worden verschoven om een mooi resultaat te krijgen. Als er bijvoorbeeld veel blauw in de afbeelding zit, kun je een dramatisch effect creëren door het blauwe kanaal te scheiden.

 

Selecteer in het deelvenster Kanalen het RGB-kanaal dat je wilt gebruiken en selecteer Alles voor het document. Met een golfeffect kun je een op kleuren gebaseerde vervorming op één laag toepassen. Het aantal generators geeft aan hoeveel golven er zijn, en de golflengte en de amplitude zijn van invloed op de vorm van de golven.

 

Je kunt ook willekeurige vervormingen toepassen door Filter › Vervormen › Golf te kiezen en de optie Randomiseren te selecteren. Het is mogelijk om een willekeurige vervorming op een hele afbeelding toe te passen (wat onvoorspelbare resultaten zal opleveren), terwijl je met het rechthoekige selectiegereedschap de vervorming kunt beperken tot een specifiek gebied. Je kunt elk selectiegereedschap gebruiken, maar met het rechthoekige selectiekader kun je blokvormige, vervormde vormen van oudere tv-schermen kopiëren.

 

Om kleuren te scheiden, kopieer en plak je de afbeelding twee keer, zodat je drie exemplaren ervan in drie verschillende lagen hebt. Schakel in het deelvenster Overvloeiopties het groene en blauwe kanaal uit voor de eerste afbeelding, het rode en blauwe kanaal voor de tweede, en het rode en groene kanaal voor de derde. Activeer de Overvloeimodus en selecteer Scherm voor de bovenste twee lagen. Wanneer je de bovenste twee lagen verplaatst, ontstaat een storingseffect, waarbij de RGB-kanalen van de afbeelding vervagen terwijl je ze plaatst.

Bewerkte afbeelding met witte ruis en storingsfouten

Witte ruis en spoorfouten simuleren.

Het is ook mogelijk om spoorfouten te simuleren door delen van de afbeelding te selecteren en ze opzettelijk te verplaatsen.

 

Horizontale spoorfouten simuleren
Gebruik het rechthoekige selectiekader om lange, smalle delen van de afbeelding te selecteren. Verplaats die gedeelten met het gereedschap Verplaatsen, zodat ze niet meer synchroon met de rest van het beeld lopen en voeg eventueel vervormingseffecten toe. Herhaal dit meerdere keren om het karakteristieke effect van een gefragmenteerde uitzending of onderbroken satellietontvangst te krijgen.

 

Witte ruis simuleren.
Om de "sneeuw" en visuele ruis van een oude VHS-tape of haperend CRT-scherm na te bootsen, selecteer je een deel van de afbeelding met het rechthoekige selectiekader en gebruik je de optie Golf (via Vervormen > Filter) om visuele ruis toe te voegen. Willekeurigheid en chaos zijn essentieel om storingen er realistisch uit te laten zien. Gebruik de knop Willekeurig om elk vervormingseffect uniek te maken.

 

Een klein deel van het scherm vervormen.
Je kunt ook afzonderlijke delen van de foto vervormen. Selecteer ze met het rechthoekige selectiekader, klik met de rechtermuisknop en selecteer Laag via kopiëren om een golfvervorming op dat specifieke gebied toe te passen.

 

Met deze technieken kun je een moderne afbeelding met een hoge resolutie op een kunstzinnige, kunstmatige manier verouderen om beelden te creëren die aan vervlogen tijden doen denken.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Kunstenaar met tatoeages die op een schetsblok een schets maakt.

Maak een blijvende indruk met tatoeage-ontwerpen.

Ontdek hoe je je eigen tatoeage-ontwerpen maakt en help mensen zich door middel van deze tijdloze kunstvorm uit te drukken.

Vind het Creative Cloud-lidmaatschap dat bij jou past.

Fotografie (20 GB)

12,09 € per maand

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie


Fotografie (20 GB)

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie

12,09 € per maand

Adobe Photoshop – Eén app

26,43 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Adobe Photoshop – Eén app

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie

26,43 € per maand

Alle apps

67,57 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie


Alle apps

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie

67,57 € per maand

Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie


Studenten en docenten

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie

19,66 € per maand

Koop telefonisch via: 0800 80 982