Een YouTube-video maken en delen.

Laat jouw werk opvallen tussen andere online video’s door best practices te leren van professionele videografen en contentmakers.

Kampeerders genieten van een ochtend in de natuur terwijl ze achter in hun groene SUV zitten

Wat voor soorten video’s zijn succesvol op YouTube?

YouTubers publiceren allerlei soorten video’s van elke kwaliteit en tijdsduur over bijna alle mogelijke onderwerpen. Controleer wat populair is. Je zult prachtige muziekvideo’s, low-budgetpraatprogramma’s, reis- en culinaire video’s en mensen die in microfoons fluisteren vinden. Het enige wat deze video’s gemeen hebben is de passie van de makers voor het creëren van content en de manier waarop zij een doelgroep hebben gevonden die hun interesses deelt. Hoewel je niet direct zoveel likes en opmerkingen zult ontvangen als beroemde YouTubers, kun je deze tips volgen om de best mogelijke video te maken.

 

 

Verzamel de juiste apparatuur.

De tools die je nodig hebt, zijn afhankelijk van je genre. Als je een vlog maakt of jezelf filmt terwijl je een videogame speelt, heb je alleen een smartphone of webcam en een statief nodig. Als je ASMR-video’s maakt, kun je een goede externe microfoon gebruiken. Korte films, komediesketches of muziekvideo’s hebben baat bij hogere productiewaarden, maar je kunt veel bereiken met een DSLR-camera en slechts weinig extra uitgaven. (Tenslotte kun je ook een speelfilm maken met je iPhone.)

 

“Het punt van contentcreatie is dat je nu bijna alles kunt doen zonder speciale tools”, zegt filmmaker en regisseur Hiroshi Hara. “Als je niet enorm technisch bent en liever geen dure camera gebruikt, kun je je verdiepen in je iPhone om de beste instellingen te vinden en gewoon aan de slag te gaan.”

 

Als je wat geld hebt om te besteden, zorg je dat je waar voor je geld krijgt.  “Besteed je geld aan lampen”, zegt filmmaker David Andrew Stoler. Een goed uitgelichte opname maakt een groot verschil bij het bewerken van je video.

Meerdere apparaten op één statief om een video op te nemen

Plan alles vóór de opnamen.

Bespaar jezelf tijd, geld en stress door na te denken over wat je wilt maken en hoe je dat wilt doen. Onthoud dat het maken van een video van hoge kwaliteit nauwelijks moeilijker is dan het maken van een video van lage kwaliteit.

 

Storyboard.

Visualiseer hoe je video eruit moet zien. Maak aantekeningen wanneer je nadenkt over verschillende scènes, de actie, camerahoeken, personages en rekwisieten. De tekeningen hoeven niet gedetailleerd of technisch goed te zijn, maar hoe specifieker je bent in je storyboard, des te beter zul je in staat zijn om je visie te realiseren.

 

Maak een opnamelijst.

Als je een opnamelijst maakt, ben je gedwongen om na te denken over hoe je je storyboard tot leven brengt. Welke soorten opnamen heb je nodig om je verhaal te vertellen? Welke apparatuur en mensen zijn vereist voor elke cameraopstelling? Onthoud dat mensen je werk mogelijk bekijken op tablets en telefoons, dus plan je opnamen met dat in gedachten. Vermijd weidse landschapsopnamen met een klein onderwerp waarnaar het publiek moet kijken, omdat dit te klein zal zijn op een telefoonscherm.

 

Op de set is een goede opnamelijst je leidraad. Hiermee houd je bij welke opnamen je al hebt gemaakt en welke je nog moet doen. Het helpt je ploeg ook – als je er een hebt – om te bepalen wat ze nodig hebben om elke opname voor te bereiden.

 

Als je een video met één shot maakt van jezelf aan je bureau, heb je geen hele opnamelijst nodig, maar het filmen en monteren is makkelijker als je tenminste een eenvoudig overzicht hebt. Als je weet wat je wilt bereiken voordat je begint met filmen, bespaar je tijd en krijg je een aantrekkelijkere video.

Woestijn tijdens de nacht met de melkweg aan de hemel

Productietips.

Besteed aandacht aan je belichting.

Ongeacht het type video dat je maakt, is licht belangrijk. “Geef jezelf tijd om de lampen op te stellen. Dat is het belangrijkste voor een goed dynamisch bereik in je video”, zegt filmmaker David Andrew Stoler. Controleer de histogrammen van je camera om zeker te weten dat je voldoende detail in de schaduwen en hooglichten vastlegt.

 

Film in Log-modus.

Behoud detail in de schaduwen en hooglichten door te filmen in Log-modus (logaritmisch). In Log legt je camera de maximale hoeveelheid beschikbare data vast, zodat je het grootste dynamische bereik krijgt. Als je niet in Log filmt, film je lineair, wat resulteert in een ongelijkmatige spreiding van belichtingswaarden en een potentieel verlies van detail in de schaduwen en hooglichten. Met Log geef je jezelf meer speelruimte in de nabewerking.

 

Zorg voor de basisbeelden.

Maak de opnamen die je nodig hebt om een compleet verhaal te vertellen voordat je aan de slag gaat met moeilijke kunstzinnige opnamen, camera-effecten of video-effecten. Dat maakt het makkelijker om een samenhangend verhaal te creëren wanneer je je video bewerkt.

 

Gebruik een groen scherm.

Als je geen tijd of hulpmiddelen hebt om op verschillende locaties te filmen, kun je een groen scherm gebruiken. Dit kun je snel opstellen en verwijderen. Bovendien kun je kostuums, rekwisieten en decorontwerpen gebruiken om de scène te verrijken. Opmerking: het is belangrijk om je scherm gelijkmatig te verlichten en je acteurs zo ver mogelijk van het scherm te filmen.

Water stroomt van een klif aan een stormachtige kust

Postproductietips.

Zo goed mogelijk een video filmen is pas het begin. Zodra je al je ruwe videoclips hebt, moet je deze omzetten in een betekenisvol, visueel aantrekkelijk verhaal met een begin, midden en einde.

 

Doe het goed met videobewerkingssoftware.

Houd je aan de leidende beginselen van videobewerking. Je final cut moet pakkend zijn, vooral als je video’s maakt voor YouTube. Met keuze uit miljoenen video’s geven kijkers je niet zomaar het voordeel van de twijfel. Daarom moet je hun aandacht snel grijpen en vervolgens vasthouden door geen tijd te verspillen.

 

“Een goede algemene stelregel voor het internet is dat je mensen zo snel mogelijk moet boeien”, zegt regisseur en editor Jonathon Pawlowski. “Je hebt misschien anderhalve minuut tot twee minuten om hun aandacht te grijpen.”

 

Als je reisvideo’s maakt en je deze onderweg wilt bewerken en publiceren, gebruik je Adobe Premiere Rush. Met Premiere Rush kun je een nieuwe video filmen, bewerken, voorzien van motion-graphics en delen, allemaal met je iPhone of Android-telefoon. Gebruik Adobe Premiere Pro als je nog krachtigere bewerkingssoftware nodig hebt. Met de krachtige bewerkingstools van Premiere Pro heb je een editor voor films met grote budgetten tot je beschikking.

 

Maak het mooi.

Zodra je je final cut hebt, kun je kleurcorrecties en kleurbewerkingen uitvoeren in zowel Premiere Pro als Premiere Rush.

 

Als je niet tevreden bent met het geluid, kun je audio bewerken en mixen, muziek en geluidseffecten toevoegen in Adobe Audition, en deze audiotracks vervolgens weer opnemen in je tijdlijn. Premiere Pro ondersteunt tot zestien audiotracks. Premiere Rush ondersteunt er maximaal vier.

Deel het met de hele wereld.

Wanneer je klaar bent met bewerken, is het tijd om je video te uploaden. Met Premiere Rush kun je hoogwaardige video’s rechtstreeks delen op elk gewenst socialmediakanaal.

 

Voor de desktop:

stap

Klik op het paneel Delen en schakel de YouTube-bestemming in.

stap

Meld je aan via Premiere Rush.

stap

Voeg metadata zoals beschrijvingen en tags toe, evenals een aangepaste miniatuur of aangepast ontwerp. Met deze metadata krijgt de video een hogere SEO-score, zodat deze makkelijker wordt gevonden door zoekengines.

stap

Als je de video niet direct wilt publiceren, kun je een publicatietijdstip voor je video plannen.

stap

Klik op Exporteren.

Voor mobiele apparaten:

stap

Klik eerst op Exporteren.

stap

Kies YouTube en meld je aan.

stap

Voeg metadata zoals beschrijvingen en tags toe, evenals een aangepaste miniatuur of aangepast ontwerp.

stap

Klik op Publiceren.

Als je je video wilt uploaden met je webbrowser, klik je op het camerapictogram rechtsboven op je YouTube-pagina. Meld je aan bij je account als je dat nog niet hebt gedaan en sleep je video naar YouTube. Voeg een titel, beschrijving en tags toe.

 

Als je graag betalingen wilt ontvangen, kun je monetisatie aanvragen, waarmee reclame wordt getoond voordat je video wordt afgespeeld. Kies de gewenste miniatuur en klik op Opslaan. Zodra de video helemaal is geüpload, kan de hele wereld deze bekijken.

 

Zorg dat je je video deelt met je vrienden op andere socialmediakanalen en moedig iedereen aan om likes en opmerkingen toe te voegen. Likes en opmerkingen verhogen de populariteit van video’s. Als je genoeg populaire video’s maakt kun je je baan opzeggen om voltijds contentcreator te worden.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Rush.

Maak en bewerk video's – op je telefoon, tablet én desktop. Bewerk professioneel ogende video's en deel ze op social media.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Vrouw die met haar kat op een bank zit en een boek leest.

Aan de slag met storyboards.
Bekijk hoe je met deze artistieke vertelkunst ideeën op grote én kleine schermen brengt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Landschapsfoto van de lucht met een berg die in het water wordt weerspiegeld.

Inzicht in camerashots voor films
Ontdek de meest gangbare camerashots en leer wanneer en hoe je daarmee optimaal effect sorteert.

Koop Adobe Premiere Rush

Creëer en deel overal online video's.