Tips voor architectuur- en interieurfotografie.

Ontdek waarom architectuur- en interieurfotografen rekening moeten houden met het tijdstip van de dag, het weer en hun standpunt – de plek waar ze staan – om fantastische foto's van kathedralen, huizen, wolkenkrabbers en meer te kunnen maken.

De Millennium Bridge met de kathedraal van St. Paul op de achtergrond

Tips om je architectuur- en interieurfotografie te verbeteren.

Van opnamen van historische gebouwen tot eenvoudige huisjes: bij architectuur- en interieurfotografie toon je de binnen- en buitenkant van menselijke bouwwerken. Met onderwerpen die statisch en eenvoudig toegankelijk zijn, is architectuur- en interieurfotografie een natuurlijk startpunt voor veel fotografen. "Ik denk dat het een goed beginpunt is", aldus fotograaf Nick Ulivieri. "De architectuur is er al en je hoeft alleen maar naar buiten te gaan en alles wat je wilt te fotograferen." Je hebt geen studio of uitgebreide lichtapparatuur nodig om geweldige foto's van gebouwen te maken. Er zijn geen modellen die je aanwijzingen moet geven. Je onderwerp staat stil, waardoor je alle tijd hebt om te bedenken hoe de setting je opnamen beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan het licht, het weer en de hoek van waaruit je de foto maakt, factoren waarmee je rekening moet houden als architectuur- of interieurfotograaf. 

 

Wat komt er kijken bij architectuurfotografie?

Als je een gebouw van buiten fotografeert, heb je niet veel controle. Ulivieri: "Weten wanneer je een bouwwerk wel moet fotograferen en wanneer niet. Dat is de uitdaging als je mooie architectonische foto's wilt maken. Je bent overgeleverd aan het ontwerp, de locatie en de schaduwen van het gebouw én aan het weer." Bij bepaalde vormen van fotografie heb je controle over de omgeving, maar bij de meeste architectonische onderwerpen draait alles om jouw flexibiliteit.

Foto van een huis bij daglicht
Foto van een huis bij avondlicht

Inspelen op het tijdstip van de dag en het weer.

Ulivieri: "Er zijn twee belangrijke opnamen. Een echt fraaie foto overdag met een blauwe lucht en misschien een paar wolken. En dan heb je het blauwe uur."

 

Het blauwe uur is de tijd net na zonsondergang wanneer de lucht een roze, blauwe of paarse tint krijgt. Als je dan een foto van een gebouw maakt, kun je de externe belichting accentueren en bepaalde aspecten van het gebouw, zoals de gevel, uitlichten. Bovendien ontstaat er bij een foto die tijdens het blauwe uur wordt genomen, soms een innerlijke gloed door de interne verlichting. Door de heldere lichten, diepe kleuren en dramatische contrasten zijn foto's die zijn genomen tijdens het blauwe uur populair voor de grote afbeeldingen die je vaak op websites, brochures en andere materialen ziet.

 

Sommige architectuurfoto's zijn puur artistiek, maar veel klanten willen om commerciële redenen gebouwen of onroerend goed op een heldere dag of net na zonsondergang tonen. Vermijd direct zonlicht voor dergelijke opnamen overdag. Als je foto's maakt met de zon boven je hoofd krijg je scherpe contrasten en diepe schaduwen. "Architectuurfotografie draait voornamelijk om het tijdstip van de dag", zegt fotograaf Kenton Waltz. "Foto's maken tijdens het magische uur is fantastisch, omdat je dan geen scherpe belichtingsverschillen krijgt." Het magische uur, ook bekend als het gouden uur, is grofweg het uur na zonsopgang en het uur vóór zonsondergang. Dit uur staat bekend om het zachte warme licht.

 

Afhankelijk van het soort gebouw kies je bepaalde weersomstandigheden of een bepaald tijdstip van de dag. "Een foto van een meer 'brutalistisch' gebouw waar contrast deel is van het ontwerp, wil je misschien juist midden op de dag maken als je meer schaduwen krijgt", aldus Waltz. Zo zien metalen en betonnen industriële constructies er extra indrukwekkend uit in de regen en krijgen oude Victoriaanse landhuizen onder een bewolkte lucht een spookachtige uitstraling. En als je de hoogte van een wolkenkrabber wilt benadrukken, kun je deze fotograferen wanneer de bovenste verdiepingen in wolken zijn gehuld. Alles draait om het vinden van de juiste setting voor elk gebouw.

Wolkenkrabbers die opdoemen uit de mist die door de stad rolt.
Close-up van de betonnen gevel van een gebouw

Het juiste standpunt vinden.

Foto's vanaf de straat bieden wellicht niet de beste hoek voor het onderwerp. Waltz: "Als je een wolkenkrabber of een gebouw met meer dan dertig verdiepingen fotografeert, zoek dan een goede positie van waaruit je de foto maakt". Kies een standpunt dat ongeveer halverwege de hoogte van het gebouw is dat je wilt fotograferen. Zo vermijd je vervormingen in het perspectief. Als je naar het gebouw omhoog kijkt, lijken de lijnen samen te komen vanwege het perspectief. Als je echter direct tegenover een gebouw bent, is er geen verandering in perspectief. Voor zeer hoge gebouwen is het juiste standpunt wellicht niet ergens op de grond of een gebouw in de buurt. "Soms is een drone de beste optie als je niet naar de plek kunt vanwaar je zou willen fotograferen", aldus Waltz. Bij voldoende budget kun je ook een hijskraan of helikopter gebruiken.

 

Wat komt er kijken bij interieurfotografie?

Het eerste wat een interieurfotograaf moet doen is de ruimte voorbereiden. De inrichting van de meeste huizen, kantoren en andere leefruimten ziet er niet direct op zijn best uit op een foto. Ze zijn ingericht op dagelijks gebruik. Een goede interieurfotograaf weet hoe hij dit moet oplossen. "Het is een vaste grap bij interieurfotografen" zegt Waltz, "dat we de meeste tijd kwijt zijn aan het verplaatsen van meubels".

Groothoekopname van een gemeubileerde woonkamer met natuurlijk licht

Interieurfotografen moeten ook altijd schoonmaakmiddelen bij zich hebben. Waltz: "Iedereen heeft tandpasta op zijn spiegel. Het doet er niet toe wie je bent of hoe duur je huis is: er zit tandpasta op de spiegel. Wees erop voorbereid dat jij de boel moet schoonmaken."

 

Ga door je knieën zodra de ruimte klaar is. Een foto die is genomen vanuit een laag punt gaat meer over wat er in de kamer is. Ulivieri: "Ik fotografeer graag vanuit de hoogte van een kind. Mijn camera bevindt zich ongeveer 75-90 cm van de grond. Als je vanuit een laag punt fotografeert, focus je je meer op de details van de ruimte." Door de lage positie van de fotograaf krijgen stoelen, banken en tafels een prominentere plek in de opname. Iets hoger focus je je meer op de muren en deuren.

 

Ook bij interieurfotografie kan het weer van invloed zijn. Als je een huis op een donkere of regenachtige dag fotografeert, moet je erop voorbereid zijn dat je moet werken met het natuurlijke licht (of het gebrek hieraan) dat in de ruimte valt. "Je kunt werken aan de compositie ongeacht hoe goed of slecht verlicht een ruimte is", zegt Ulivieri. Met geavanceerde apparatuur zoals een externe flitser kun je compenseren voor slecht natuurlijk licht, maar een goede compositie doet heel veel.

 

De juiste apparatuur verzamelen voor architectuur- en interieurfotografie.

Je hebt niet veel nodig voor architectuur- en interieurfotografie, maar wel meer dan alleen een DSLR-camera als je echt geweldige foto's wilt maken.

 

  • Een statief is essentieel voor zowel interieur- als architectuurfotografie. Een fotograaf neemt vaak verschillende foto's van een onderwerp onder dezelfde hoek en op dezelfde hoogte en maakt dan een compositie van de beste delen van de verschillende foto's. "Bij het fotograferen van interieurs gebeurt het maar zelden dat de uiteindelijke foto is gebaseerd op één opname", aldus Ulivieri. Bereid je erop voor veel foto's te maken en die in de nabewerking te combineren.

 

  • Met name groothoeklenzen zijn heel handig voor interieuropnamen. Zonder groothoeklens kunnen kamers er vaak kleiner uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Goede interieurfoto's laten de potentie van de ruimte zien en met een groothoeklens krijg je alles op de foto.

 

  • Tilt-shift-lenzen kunnen erg handig zijn voor foto's van gebouwen. Als je hoge gebouwen van een afstand fotografeert, lijkt het soms of de verticale lijnen ervan wegvallen of naar voren vallen. Met een tilt-shift-lens behoud je rechte lijnen en het juiste perspectief. Als je geen tilt-shift-lens hebt, kun je het perspectief ook aanpassen in Photoshop.

 

  • Drones zijn soms handig als je geen goed punt kunt vinden om een gebouw te fotograferen of als je onder verschillende hoeken opnamen moet maken van ontoegankelijke architectonische ontwerpelementen.

 

Zelfs met de juiste apparatuur is geduld de belangrijkste troef van een architectuur- of interieurfotograaf. "Je kunt deze zaken niet afraffelen", aldus Waltz. "Soms zijn we een hele dag bezig en komen we met slechts tien foto's thuis." Wees bereid te werken met de omgeving, het weer en het gebouw zelf. Het kan een traag proces zijn, maar wel een waarmee je verbazingwekkend mooie afbeeldingen kunt maken van alles, van wooncomplexen tot de grootste constructies in de skyline.

Mogelijk heb je ook interesse in…

landschapsfotografie

Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Prachtige natuurfoto van gnoes die een rivier in rennen.

Tips voor het maken van allerlei natuurfoto's.

Ontdek de mogelijkheden van natuurfotografie, van bewegende dieren tot eindeloze landschappen.

Regel van derden toegepast op een foto van een lopende vrouw met een roze paraplu

De regel van derden gebruiken – én overtreden.

Verbeter de compositie van je foto's om fraaiere beelden vast te leggen. 

Vind het Creative Cloud-lidmaatschap dat bij jou past.

Fotografie (20 GB)

12,09 € per maand

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie


Fotografie (20 GB)

Lightroom voor desktop en mobiele apparaten, Lightroom Classic, en Photoshop op desktop en iPad. Meer informatie

12,09 € per maand

Adobe Photoshop – Eén app

26,43 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie


Adobe Photoshop – Eén app

Krijg Photoshop op desktop en iPad als onderdeel van Creative Cloud. Meer informatie

26,43 € per maand

Alle apps

67,57 € per maand

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie


Alle apps

Krijg Photoshop op desktop en iPad, plus de volledige verzameling creatieve apps.  Meer informatie

67,57 € per maand

Studenten en docenten

19,66 € per maand

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie


Studenten en docenten

Bespaar meer dan 65% op de volledige verzameling Creative Cloud-apps. Meer informatie

19,66 € per maand

Koop telefonisch via: 0800 80 982