Laat B-roll de hoofdrol spelen.

Of je nu een nieuwsreportage of een speelfilm maakt, met B-roll-beelden houd je de aandacht van je publiek vast. 

Wat is B-roll?

De term B-roll stamt uit de begintijd van de film, toen editors aanvullend beeldmateriaal, of B-roll, aan het hoofdmateriaal, of A-roll, invoegden om zichtbare strepen te verbergen op plaatsen waar twee stukken film aan elkaar waren gelast. In moderne film- en videoproducties wordt de term B-roll gebruikt voor alle beelden die geen deel uitmaken van de hoofdactie. Dit aanvullende materiaal omvat alle opnamen waarin geen beelden te zien zijn van interacties tussen de hoofdpersonages of personages die in de camera praten. Dit materiaal kan afkomstig zijn van stockbeelden, archiefbeelden of foto's, en van second unit crews die verantwoordelijk zijn voor het maken van B-roll-opnamen.

Sinds de komst van digitale video is het niet meer nodig stukken film aan elkaar te lassen, maar toch gebruiken makers van zowel gescripte als ongescripte video nog steeds B-roll om de context voor scènes neer te zetten, vloeiende overgangen te realiseren en kuchjes of ongewenste frames eruit te knippen zonder de hele opname weg te gooien. "Hoewel het klinkt als iets dat van ondergeschikt belang is, zorgt B-roll juist voor de nuances bij het visueel vertellen van een verhaal", zegt regisseur en cinematograaf Hiroshi Hara.

 

B-roll in gescripte video.

In narratieve producties is B-roll essentieel om de tijd en plaats neer te zetten en om betekenislagen aan het verhaal toe te voegen. Overzichtsshots aan het begin van een scène die de straten van een stad of de buitenkant van gebouwen tonen, zijn meestal B-roll, net als andere shots die wegsnijden van de hoofdactie. Als twee personages op de hoek van een straat staan en de ene zegt tegen de andere: "Dat is de bank die ik wil beroven", kan het volgende moment een shot van het bankgebouw worden getoond. "Dat gaat niet lukken", kan het andere personage dan in een voice-over zeggen tijdens het shot van de bank. Zo'n abrupte overgang biedt editors meer mogelijkheden als ze meerdere takes van een scène aan elkaar moeten plakken.

Een persoon die B-roll-opnamen maakt

Zoals Hara zegt, is B-roll de kers op de taart, maar het A-roll-materiaal, of de hoofdopname, is de taart zelf. "Als je geen taart hebt, kun je er ook niets op leggen. B-roll omvat in feite alle shots die het hoofdmateriaal en de verhaallijn ondersteunen", zegt Hara. Meestal nemen filmmakers het B-roll-materiaal op nadat ze het hoofdmateriaal hebben opgenomen. Omdat voor deze shots geen geluidstechnici of belangrijke acteurs nodig zijn, kan de filmmaker tijd en geld besparen met een second unit of kleinere crew.

 

B-roll in documentairevideo's.

B-roll is cruciaal voor nieuwsreportages en documentairefilms. Een video met veel interviewbeelden kan veel profijt hebben van relevante en en visueel interessante alternatieve beelden. "Een interview met een persoon die de hele tijd in de camera zit te praten, kan nogal saai worden", zegt Hara. "Met B-roll kun je zorgen dat het verhaal beter overkomt. En je kunt het ook gebruiken om de overgang tussen twee soundbites op te vangen of beelden in te korten zonder een jump cut aan te brengen." (Jump cuts zijn edits die vooruit of achteruit springen in hetzelfde shot, wat vaak een vervreemdend en desoriënterend effect heeft.) 

 

B-roll-opnamen maken.

Als je nog in de preproductiefase zit, kunnen de volgende tips je helpen om zoveel mogelijk bruikbare extra beelden vast te leggen. In de postproductiefase zul je daar dankbaar voor zijn.

 

Maak een opnamelijst.

Net als bij hoofdopnamen kun je je bij B-roll-opnamen veel tijd, geld en ergernis besparen als je een opnamelijst maakt. Houd rekening met het tijdstip van de dag en het seizoen. Ga na welke apparatuur je nodig hebt. "Geef heel precies aan wat je zoekt", zegt Hara. "Als je een lijst maakt, heb je een veel beter beeld van de problemen of beperkingen waarmee je te maken kunt krijgen." 

Luchtfoto van hoge gebouwen in een stad

Als je een narratieve film opneemt, ga dan door het script en noteer de mogelijkheden voor goede overzichtsshots, cutaways en close-ups. Maak je een documentaire of een andere video met veel beelden van pratende mensen, noteer dan welke beelden je aan de dialogen kunt koppelen. Denk ook na over hoe je dat materiaal wilt opnemen.

 

Vertel een verhaal.

Zelfs als je hoofdpersonages niet in het shot zitten, kun je een verhaal vertellen met je beelden. "Denk na over de belichting, de compositie en het onderwerp", adviseert regisseur Mike Leonard. "Bij elk shot, en vooral bij B-roll, moet je jezelf afvragen: 'Vertelt dit beeld een verhaal? Is er iets op de achtergrond of voorgrond, op de plaats waar het onderwerp zich bevindt of met het object waarmee het onderwerp interactie heeft, dat een mooi shot kan transformeren tot een krachtig beeld?'" Je kunt bijvoorbeeld borden of herkenningspunten toevoegen, zodat de kijker weet waar de handeling plaatsvindt.

Een grote groep lopende mensen
Een persoon die naar een stadsgezicht kijkt

Neem de tijd.

Het is erg frustrerend als je alles in het werk hebt gesteld om het perfecte shot op te nemen en er dan later achterkomt dat je te weinig materiaal hebt opgenomen. "Of je nu een stilstaand shot maakt of een shot met camerabeweging, je moet altijd eerst even tot tien tellen", zegt Leonard. Het shot moet lang genoeg zijn om het op maat te snijden en af te stemmen op het tempo van de dialoog. "De meestvoorkomende beginnersfout is dat je een schitterend shot met een prachtig onderwerp en een fraaie compositie opneemt, maar dat het niet lang genoeg is", zegt Leonard.

 

Experimenteer met verschillende shots.

B-roll lijkt misschien minder interessant dan de hoofdopnamen, maar biedt wel ruimte om te experimenteren. "Het dwingt je om creatief te zijn. Nadat je iets voor de zoveelste keer hebt gefilmd, besef je opeens dat je het ook vanuit deze vreemde camerahoek kunt filmen. Of dat je een timelapse kunt gebruiken of het onderwerp vanuit een uniek perspectief kunt benaderen, bijvoorbeeld met een drone of een point-of-viewcamera", zegt Leonard.

Haal alles uit je beeldmateriaal.

Heb je al het ruwe materiaal dat je nodig hebt, dan kun je het gaan monteren om je verhaal te vertellen. Met de bewerkingstools in Adobe Premiere Rush kun je eenvoudig je A-roll en B-roll samenvoegen tot één naadloos verhaal. Wanneer je tevreden bent met een edit, kun je kleuren bewerken om je beelden de juiste kleurtonen te geven.

 

Als je inspiratie nodig hebt, kijk dan nog eens naar je favoriete films en let goed op de B-roll-beelden. Zie je shots die je mooi vindt, noteer ze dan en vraag jezelf af wat je er zo goed aan vindt. Pas die kennis toe bij je volgende project en vergeet niet: oefening baart kunst.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Rush.

Maak en bewerk video's – op je telefoon, tablet én desktop. Bewerk professioneel ogende video's en deel ze op social media.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Japanse stad in de nacht – Tips voor nachtfotografie | Adobe

Nachtfotografie.
Weinig licht hoeft niet gelijk te staan aan slechte kwaliteit met deze tips voor geslaagde nachtfoto's.

Koop Adobe Premiere Rush

Creëer en deel overal online video's.