Telefotografie van dichterbij bekeken.

Lees meer over lenzen en leer welke onderwerpen het meest geschikt zijn voor een lange brandpuntsafstand. Krijg bovendien inzicht in de manier waarop de scherptediepte de foto beïnvloedt.

Twee papegaaiduikers die samen op een rots staan

Wat is telefotografie?

Telefotografie is een soort fotografie die verafgelegen onderwerpen met behulp van een lange brandpuntsafstand dichterbij haalt. Terwijl de onderwerpen die zich het dichtst bij jou bevinden met een kortere brandpuntsafstand worden versterkt, kun je met een telelens verafgelegen onderwerpen, zoals mensen, wilde dieren en bergen, benadrukken en dichterbij halen.

 

De voordelen van compressie.

"Telelenzen brengen je dicht bij je onderwerp. Bij een langere lens vindt compressie plaats, waarbij iets dat op de achtergrond staat dichterbij lijkt te komen", zegt fotograaf Julia Ohst. "En dat is echt handig als je bijvoorbeeld een prachtige bergketen hebt die je in je foto wilt benadrukken."

 

Telelenzen zijn ook geweldig om close-ups te maken of om de nadruk te leggen op indrukwekkende grootteverschillen. "Je kunt inzoomen en scherpstellen op een meer specifiek onderwerp", zegt fotograaf Adam Ruggieri. "Ik werk ook het liefste met compressie: je kunt een kleine persoon in een kolossale scène zetten, of een reusachtige berg achter een weggetje. Het gaat erom dat je de schaal toont."

Iemand die tijdens zonsondergang op een met gras begroeid terrein staat, met een bewolkte lucht op de achtergrond

Soorten telelenzen.

Je kunt telefoto's maken met elke camera die een verwisselbaar lenssysteem heeft, zoals een filmcamera, DSLR-camera of spiegelloze digitale camera. En alle grote lensfabrikanten, zoals Canon, Nikon, Sigma en Sony, bieden een heel assortiment aan telelenzen, van kortere lenzen zoals de 70-mm lens tot supertelelenzen van langer dan 300 mm.

Een fotograaf die vanaf een klif een foto maakt met een camera op een statief en een telelens

Gangbare brandpuntsafstanden voor telefoto's.

 

24–70 mm: Een 24-70-mm zoomlens houdt het midden tussen de langste groothoeklens en de kortste telelens. Dit is een goede lens voor landschapsfotografie, omdat je een groothoekbeeld met 24 mm en het compressie-effect van 70 mm krijgt.

 

70-200-mm lens: Dit is een vrij gebruikelijke telezoomlens die uitstekend te gebruiken is voor portretten en waarmee je uitgestrekte achtergrondelementen, zoals bergen of de skyline van een stad, kunt benadrukken.

 

200–500-mm lens: Bij deze brandpuntsafstanden kunnen fotografen wilde dieren op afstand fotograferen, sportfoto's maken en andere situaties vastleggen waarvoor je enige vergroting nodig hebt.

 

300 mm en meer: Elke lens van meer dan 300 mm is een supertelelens. Deze bieden de sterkste vergroting voor de kleinste of verst afgelegen onderwerpen, zoals vliegende vogels.

 

Zoomlens of vaste lens?

Je kunt een telezoomlens aanpassen aan verschillende brandpuntsafstanden, terwijl een vaste telelens voor één brandpuntsafstand is bedoeld. Zoomlenzen bieden veelzijdigheid, maar met vaste lenzen krijg je vaak een grotere maximale lensopening en scherpere foto's. Voor een grote lensopening of een scherpere afbeelding kun je het beste voor een vaste lens gaan. Een 500-mm vaste lens wordt veel gebruikt voor het fotograferen van vogels.

 

Cropfactoren en lenzen.

Controleer wanneer je een lens kiest of je een full-frame-camera of een camera met een cropfactor hebt. Een full-frame-camera heeft een full-frame-sensor, die het hele beeld in de zoeker laat zien. Bij een cropsensor zoals de APS-C daarentegen, krijg je beelden die iets meer ingezoomd zijn dan je zou verwachten, ongeacht de lens die je op de camera zet.

 

Onderwerpen die je kunt fotograferen met telelenzen.

Met een telelens kun je vrijwel alles fotograferen, zolang het maar ver weg genoeg is om binnen het brandpuntsbereik van je lens te vallen. Deze lenzen kunnen ideaal zijn om op afstand wilde dieren, mensen en stads- of berggezichten te fotograferen. 

Een fotocollage van twee afbeeldingen: iemand die poseert en een rivier die door een rotsachtig ravijn stroomt
Een foto van een uil die omhoog kijkt

Wildfotografie.

De vergroting van een telelens is essentieel om de details van dieren te kunnen vastleggen zonder hen te storen. "Voor wildfotografen is een telelens het belangrijkste onderdeel van hun apparatuur", vertelt Ohst. "Natuurlijk geldt dat hoe groter de lens, des te hoger de kosten, dus je moet een evenwicht vinden tussen de gewenste afstand en de betaalbaarheid van de apparatuur. Maar mensen die wildfoto's maken, willen doorgaans op zijn minst 400 mm, misschien zelfs meer."

 

Portretfotografie.

Telelenzen van 70 mm tot 85 mm zijn ideaal voor portretten. "Een groothoeklens benadrukt de afstand tussen dingen, dus wat zich vóór de foto bevindt wordt dichter naar je toe gehaald. Dat is niet wat je wilt wanneer je mensen fotografeert, want de neus is het dichtstbij. En niemand wil dat zijn neus er in een foto groter uitziet. Wanneer je wat meer afstand neemt en een langere lens gebruikt, worden de gezichtskenmerken van die persoon gecomprimeerd. En dat is doorgaans flatteuzer."

 

Landschapsfotografie en skylines.

"Als je de achtergrond meer aanwezig wilt laten zijn en meer wilt laten opvallen, is een telelens een uitstekende keuze", aldus Ohst. Dat is de reden waarom je met een telelens ongelofelijk indrukwekkende foto's van landschappen en skylines kunt maken.

 

"Je kunt een weg en een berg achter elkaar zetten, waarbij de weg er dan voor jou normaal uitziet, terwijl de bergen in de foto heel groot overkomen. De bergen zijn in werkelijkheid ver weg en kleiner, maar je krijgt dat compressie-effect", zegt Ruggieri. "Iets anders wat ik graag doe, is van grote afstand skylines fotograferen, waarbij je iets op de voorgrond plaatst en de skyline er heel groot op de achtergrond laat uitzien."

 

Tips voor het maken van foto's met een telelens.

Neem een statief mee.

Telelenzen zijn groter en zwaarder dan de meeste lenzen, dus investeer in een statief dat sterk genoeg is om het gewicht van je lens te dragen. Een statief dat stabiel genoeg is voor een groothoeklens lijkt misschien ook wel stabiel genoeg voor je telelens, maar kan dan vanwege de extra belasting langzaam gaan verzakken. Ook een gimbal kan handig zijn om je camera gestaag te laten bewegen terwijl die op het statief staat. Verder kan een eenbeenstatief extra steun bieden voor extra lange lenzen.

Een fotograaf die vanaf een plek naast het water een foto maakt met een rotsachtige bergkam op de achtergrond

Slinger de sluitertijd aan.

Als je de camera niet op een statief hebt staan, kan een korte sluitertijd voor een scherpe foto zorgen. Een goede vuistregel is om één gedeeld door de brandpuntsafstand te gebruiken. Als je dus een 400-mm lens gebruikt, stel dan de sluitertijd in op 1/400 van een seconde. "Als ik langzamer dan dat moet fotograferen om voldoende licht op de sensor te krijgen, moet ik een statief gebruiken of de ISO verhogen", vertelt Ohst.

 

Schakel beeldstabilisatie in.

Deze voorziening, die ook wel trillingsreductie wordt genoemd, kan helpen wazige afbeeldingen te voorkomen. Omdat telelenzen lang en zwaar zijn, is de kans dat de camera beweegt groot. "Als je geen echt stevig statief gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je beeldstabilisatie inschakelt", benadrukt Ohst.

 

Gebruik een afstandsbediening.

Een andere manier om beweging van de camera te voorkomen, is om een timer of ontspanner te gebruiken in plaats van op de knop op je camera te drukken om de foto te nemen. "Ik gebruik een draadloze afstandsbediening", zegt Ruggieri. "Ik ben er een paar kwijtgeraakt, dus ik koop goedkope – een pak van drie voor zo'n 15 dollar."

 

Je telefoto's bewerken.

 Wanneer je thuiskomt van een fotosessie, kun je met Adobe Photoshop Lightroom je foto's moeiteloos ordenen en perfectioneren. "Tijdens de eerste schifting haal ik de foto's eruit die wazig of onbruikbaar zijn. Toen ik pas met telefoto's begon, had ik daar meer van dan ik gewend was, omdat de lens had bewogen, het statief was verzakt en dat soort dingen", vertelt Ohst.

 

Sorteer foto's probleemloos.

"Neem ze door en selecteer de foto's die het interessantste zijn. Ik geef ze een beoordeling in Lightroom. De foto's met vier of meer sterren zijn degene die ik ga bekijken en bewerken."

 

Gebruik de functie Nevel verwijderen om je opnamen helderder te maken.

"Ik breng eerst basale bewerkingen aan om de kleur, hooglichten en schaduwen er goed uit te laten zien", vertelt Ruggieri. "Vervolgens gebruik ik de functie Nevel verwijderen in Lightroom. Ik heb gemerkt dat er bij telefoto's meer waas is, dus ik gebruik Nevel verwijderen iets meer dan bij andere soorten fotografie. Wat ik na het gebruik van Nevel verwijderen wel controleer, is of de afbeelding niet te veel verzadiging heeft. Soms verminder ik het iets om dat te compenseren."

Het effectenmenu van Adobe Photoshop Lightroom op een afbeelding die in tweeën is gesplitst, waarbij op beide kanten verschillende effecten zijn toegepast

Maak opnamen van grote afstand.

Om vertrouwd te raken met telefotografie, kun je het het beste gewoon gaan proberen. "Experimenteer en maak zo vaak mogelijk opnamen. Probeer zo veel mogelijk onderwerpen te fotograferen", adviseert Ruggieri. "Test het verschil tussen een foto die met een telelens is gemaakt en eentje die is gemaakt met een groothoeklens of een lens voor middellange afstand."

 

Je hebt misschien wel een grotere rugzak nodig, maar als je met een telelens op pad gaat, kan dat de moeite waard zijn. "Het is een paar keer voorgekomen dat ik niet van plan was om wilde dieren te fotograferen, maar dat ik er toch eentje ben tegengekomen", vertelt Ohst. "Tijdens een van mijn tochten zag ik een uil in een boom en toen was ik zo blij dat ik mijn lange lens bij me had."

 

"Mijn advies is dus om die gewoon mee te nemen, want je weet het maar nooit", aldus Ohst. "Neem hem gewoon mee."

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Macrofoto van vuurmieren op jacht

Wat is macrofotografie?

Duik in een nieuwe wereld en maak kleine onderwerpen groter dan groot met tips voor macrofotografie.

Bokeh-foto van een nachtelijke skyline van een stad.

Hoe voeg je bokeh-achtergronden aan je foto's toe?

Leer meer over het prachtige vervagingseffect dat je foto's een opvallende uitstraling kan geven.

Japanse stad in de nacht – Tips voor nachtfotografie | Adobe

Nachtfotografie.
Weinig licht hoeft niet gelijk te staan aan slechte kwaliteit met deze tips voor geslaagde nachtfoto's.

Foto van een paar hoge hakken in een fotobewerkingsprogramma

Tips van experts voor productfotografie.

Leer hoe je je producten perfect presenteert en krijg tips voor het maken van prachtige productfoto's.

Lightroom

Lightroom-lidmaatschap

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.
7 dagen gratis, daarna 12,09 € /maand.

Lightroom
Photoshop

Fotografie

Koop Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB aan cloudopslag. 7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.

Lightroom

Alle apps

Ontvang de volledige verzameling creatieve apps en meer.
7 dagen gratis, daarna 67,57 € per maand.