Tips voor zwart-witfoto's voor beginners.
Het werken in zwart-wit biedt fotografen een geweldige kans om hun vaardigheden en kunst te perfectioneren. Verdiep je in de fijne kneepjes van het werken in grijstinten.
Het belang van zwart-witafbeeldingen.
Toen de fotografie werd uitgevonden, waren alle foto's monochroom (zwart-wit, blauw-wit en bruin-wit) op basis van de materialen die toen beschikbaar waren. Tegenwoordig kunnen "zwart-witfoto's van alles zijn. Ze kunnen commercieel worden ingezet, kunst zijn, in een documentaire worden gebruikt, wetenschappelijk van aard zijn, op film of digitaal zijn genomen", legt fotograaf en docent Tina Tryforos uit. Fotograferen in kleur met je camera of smartphone is natuurlijk altijd een optie, maar je verdiepen in zwart-witfotografie is een geweldige manier om de kunstvorm te verkennen.
Zwart-witfoto's zijn voor beginners een handige manier om de kunst van het fotograferen te leren. Zonder de complexiteit van kleur begrijp je de functies van je camera beter en ontdek je hoe licht, diafragma, ISO en sluitersnelheid op elkaar inwerken. "De keuze voor zwart-wit verandert vaak direct de manier waarop we deze foto's bekijken en interpreteren", aldus kunstenaar en professor Ariel Wilson. Door zwart-witafbeeldingen te maken kun je fotografie als kunstvorm, een studie in licht en compositiebenaderen, in plaats van als een manier om je leven vast te leggen voor social media.
Tips voor zwart-witfotografie.
Vind inspiratie in tinten grijs.
Kijk eerst naar het werk van andere kunstenaars die in zwart-wit werken voordat je zelf foto's gaat maken. Verdiep je in beroemd historisch werk, zoals de zwart-wit straatfoto's van Hongkong die Fan Ho in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw maakte. Haal je inspiratie ook uit beroemde zwart-wit landschapsfotografie, zoals het werk van Ansel Adams. Of bekijk kunst met een duidelijke boodschap, zoals het werk van zwart-witfotograaf en natuurbeschermer Nick Brandt. Zoek werk dat je inspireert en onderzoek de technieken die door de kunstenaars zijn gebruikt. Als je weet welke stijl je mooi vindt, is het eenvoudiger foto's te maken die jij ook mooi vindt.
Afbeeldingen van Fan Ho
Afbeelding van Nick Brandt
Beheers je camera.
"Een goede manier om te beginnen is om de technische aspecten van je tools te begrijpen", legt fotograaf en professor Adam Long uit. Als je de ins en outs van je camera en je bewerkingstools kent, maak je eenvoudiger de gewenste foto's.
Leer als beginner de relatie tussen diafragma, sluitersnelheid en scherptediepte te begrijpen. Dat helpt je betere afbeeldingen te maken. Zie hoe een focus op licht, dynamisch bereik en compositie je kan helpen je vaardigheden te vergroten en aan de slag te gaan. Gebruik bij een digitale camera een instelling waarmee je in het camerascherm een monochroom beeld ziet. Afbeeldingen veranderen als ze in zwart-wit zijn en deze manier van fotograferen helpt je bij de compositie van de afbeelding zonder dat je wordt afgeleid door kleur.
We zijn eraan gewend de wereld in full colour te zien en het kan lastig zijn te begrijpen hoe deze kleuren zich vertalen in tinten grijs. Long: "Het is voor je brein moeilijk te snappen dat helderrood er in de uiteindelijke afbeelding vrijwel hetzelfde uitziet als dat diepe blauw". Help je oog foto's in zwart-wit te zien door heel veel foto's te nemen zonder kleur. Experimenteer door heldere kleuren in zwart-wit te fotograferen en zie hoe objecten veranderen als ze in monochroom worden vastgelegd.
Verschillende onderwerpen trainen je oog op nieuwe manieren. Ook portretfotografie in zwart-wit is een fantastische manier om vaardigheden te oefenen en te vergroten. "Ik moedig beginners altijd erg aan om vreemden of mensen die ze niet kennen te fotograferen", legt Long uit. Bij het fotograferen van onbekenden heb je geen vooroordelen over hen of over hoe de foto eruit moet zien. Maak gewoon eens enkele straatfoto's in zwart-wit en wie weet leg je iets onverwachts of interessants vast.
Ontdek de kunst van het bewerken.
Maak bij digitale foto's opnamen met een DSLR- of digitale camera die je RAW-bestanden apart opslaat. Zelfs als je de instelling Monochroon gebruikt om afbeeldingen via je camera in zwart-wit te zien, is het belangrijk dat je niet alleen een zwart-wit JPEG-bestand, maar ook het RAW-kleurenbestand opslaat. Dit geeft je meer mogelijkheden om foto's achteraf te bewerken en te manipuleren.
Fantastische zwart-witfoto's en indrukwekkende kleurenfoto's hebben heel veel kenmerken gemeen. Het draait allemaal om compositie, contrast, toon en licht. Als je besluit kleurenfoto's te maken en deze in zwart-wit wilt bewerken, zijn er tutorials over nabewerking die je kunnen helpen. Met Adobe Photoshop of Lightroom zet je heel simpel via een voorinstelling elke gewenste afbeelding om in zwart-wit. Vervolgens kun je die grijstinten vrijwel eindeloos manipuleren.
Experimenteer met sfeer en emotie in je foto's door belichtings- en contrastniveaus te wijzigen. Door kleine wijzigingen in deze instellingen leer je begrijpen hoe toon van invloed is op een foto en het verhaal dat de foto vertelt. Door de middentonen te accentueren maak je een afbeelding kalmer en meer ontspannen. Door het contrast te vergroten en je middentonen weg te halen, maak je je foto direct veel dramatischer. Afhankelijk van je doel kan elk van beide tactieken effectief zijn.
Uitdagingen in zwart-witfotografie.
Pas op voor clichés.
"Ik zie beginners vaak afbeeldingen namaken die ze ergens hebben gezien, gewoon om te zien of ze het kunnen. En natuurlijk kunnen ze het!" aldus Wilson. Als je graag echt schitterende foto's in grijstinten wilt maken, focus je dan op je eigen blik. In plaats van simpelweg foto's na te maken "zie ik veel liever mensen de straat op gaan om hun directe omgeving te fotograferen", zegt Long. Vermijd clichés en fotografeer iets unieks of iets dat je echt interesseert.
Druk je zwart-witfoto's af.
Of je nu op film en met een donkere kamer werkt of een digitale fotograaf bent die afbeeldingen bijwerkt in Photoshop: zorg ervoor dat je een afdruk van je zwart-witfoto's bekijkt. Monochrome afbeeldingen zien er op papier heel anders uit dan op een digitaal scherm. Door je foto's af te drukken zie je ze eerder als kunst dan als een snel kiekje dat je met je camera neemt. Zo kun je ook beter het dynamisch bereik en de compositie ervan analyseren.
Doe inspiratie op.
Door in zwart-wit te werken zie je de wereld vaak op een nieuwe manier. En weet je niet goed waar je moet beginnen? Bekijk dan de volgende onderwerpen over fotografie.
Ontdek monochrome landschappen.
De natuur is een broedplaats voor inspiratie, met name als het gaat om zwart-witfotografie. Ga op zoek naar contrasterende texturen, duidelijke vormen of dramatisch licht. Deze voegen diepte toe aan je afbeelding en vergroten de interesse van de kijker. Als je bijvoorbeeld in een foto de witte schuimkoppen van de zee afzet tegen een gelijkmatige, bewolkte lucht, zorgen de toonverschillen ervoor dat je foto opvalt. Zonder kleur draait het bij goede landschapsfoto's om het contrast en de schaduwen.
Ga de straat op.
Straatfotografie is bij uitstek geschikt om in zwart-wit te werken. Bij straatfotografie draait het allemaal om het vastleggen van het moment en het verkennen van de wereld om je heen. Daarom heb je niet altijd invloed op wat er op de foto komt. Van kleurrijke billboards tot knalgele verkeersborden: je weet nooit welke objecten de kijker van een kleurenfoto afleiden. Maar met zwart-wit kun je het oog elke keer laten vallen op het onderwerp van je afbeelding. Bovendien is straatfotografie een fantastische manier om jezelf open te stellen voor de wereld. En dat is vaak de perfecte manier om nieuwe inspiratie te vinden.
Leg je favoriete dieren vast.
Dieren en met name huisdieren zijn vaak lasteriger vast te leggen dan je denkt. Huisdieren luisteren niet altijd naar je aanwijzingen en wilde dieren rennen vaak weg als ze je zien. Met zwart-witfoto's kun je afleidende elementen verwijderen, patronen in de vacht accentueren en de focus van de kijker op het dier houden.
De kunst van zwart-witfotografie is een vaardigheid die je net als elke andere vaardigheid kunt leren. En zonder de verwarring van kleur is het een heel goed startpunt voor beginners, maar ook voor fotografen die hun vaardigheden willen vergroten. Bedenk de volgende keer dat je een foto wilt nemen eens hoe die eruit zou zien in grijstinten. Wellicht vind je zo een nieuwe kunstvorm die je wilt uitproberen.
Bijdragers
Mogelijk heb je ook interesse in…
Prachtige portretfoto's maken.
Maak nog mooiere portretten met tips en advies van professionele fotografen.
De kunst van stillevenfotografie
Maak mooiere composities door je de kunst van stillevenfotografie eigen te maken.
Een prachtige landschapsfoto samenstellen.
Ontdek hoe je op een kunstzinnige manier pittoreske taferelen vastlegt met tips voor landschapsfotografie.
Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.