Tips voor beginnende zwangerschapsfotografen.

Krijg tips van familiefotografen voor hoe je zwangerschapsportretten maakt die aanstaande ouders nog jarenlang zullen koesteren.

Zwart-witfoto van een zwangere ouder

Leg de magie van een zwangerschap vast.

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen de spannende en bijzonder tijd tijdens de zwangerschap willen vastleggen. Of je nu net als professioneel fotograaf aan de slag bent gegaan of alleen maar wat professioneel ogende foto's van die babybuik wilt maken, hier volgen een paar tips om je op weg te helpen met zwangerschapsfoto's.

 

De beste tijd voor het maken van zwangerschapsfoto's.

De ideale tijd voor het maken van zwangerschapsfoto's ligt ongeveer tussen 28 en 35 weken. Na 28 weken heeft de aanstaande moeder doorgaans een prachtige buik en is er nog genoeg tijd om foto's te laten afdrukken voor de babyshower. Na 35 weken kan het te oncomfortabel zijn om nog voor foto's te poseren.

 

Tref voorbereidingen voor de fotosessie.

Praat met je onderwerp.

Als je elkaar niet goed kent – en zelfs als je elkaar wel goed kent – kan het zijn dat de aanstaande moeder zenuwachtig is om te poseren. Je eerste taak is om erachter te komen wat ze van de fotosessie verwacht en om haar alles te vertellen wat ze moet weten om zich prettig te voelen. "Het is echt belangrijk om de cliënt meteen alle informatie te geven. Bel haar van tevoren voor een praatje, zodat je elkaar al een beetje kent als ze naar de studio komt", zegt zwangerschapsfotograaf Natalie Buck.

 

Denk na over het tijdstip en de locatie.

Hoewel veel onderwerpen voor buitenfoto's kiezen, geven anderen de voorkeur aan de gecontroleerde omgeving van een fotostudio. Als je van plan bent buitenopnamen te maken, moet je rekening houden met de mobiliteit van de aanstaande moeder, de weersverwachting en de optimale tijd van de dag. Foto's tijdens het gouden uur zijn prachtig, maar op dat moment heb je wel te maken met snel veranderende lichtomstandigheden en moet je mogelijk in het donker naar de auto teruglopen. Laat je onderwerp geen berg beklimmen zodat je het weidse uitzicht over het omliggende gebied kunt vastleggen als dat inhoudt dat je in het donker over een gevaarlijk pad moet lopen.

Twee op elkaar gestapelde foto's van zwangere ouders die voor zwangerschapsfoto's poseren
Twee op elkaar gestapelde foto's van zwangere ouders die voor zwangerschapsfoto's poseren

Stel de kleding en make-up vast.

Bespreek met je cliënt wat ze tijdens de fotosessie van plan is te dragen. Als je van plan bent om je toe te leggen op zwangerschapsfotografie, zou je kunnen overwegen om zelf een garderobe met zwangerschapsjurken aan te leggen die je onderwerpen kunnen dragen. "Het is gewoon gemakkelijker om zwangerschapsjurken in alle maten voor mijn cliënten mee te brengen", zegt fotograaf Jacqueline Vega. "De jurken zijn zo duur en je gebruikt ze maar een paar maanden."

 

Bespreek naast de kleding ook vooraf de make-up met je opdrachtgever. Als ze het zelf doet, moet ze het van tevoren oefenen. Stuur haar vooraf wat aanbevelingen of tutorials als ze weinig ervaring heeft.

 

Het kan zijn dat er naast de zwangerschapsfoto's ook familiefoto's met de partner en oudere kinderen moeten worden gemaakt. Zorg ervoor dat ze allemaal ruim van tevoren niet alleen hun kleding uitzoeken, maar ook eventuele rekwisieten (echofoto's, babyschoentjes, speeltjes, enzovoorts).

 

Plan de foto's die je wilt maken.

Net zoals voor alle lifestyle-fotografie geldt, is voorbereiding de sleutel tot een probleemloze fotosessie. Als je nog helemaal niet bekend bent met dit soort foto's, kun je de voorbeeldfoto's online doornemen om ideeën voor zwangerschapsfoto's op te doen. Krijg een idee van de stijlen, poses en composities die je mooi vindt. Doe anderen niet na, maar doe inspiratie op waar je die vindt.

 

Maak een lijst van de foto's die je wilt uitproberen, zodat je een goed beeld hebt van wat je tijdens de fotosessie wilt bereiken. Deze shotlist helpt je om op schema te blijven en voorkomt dat je tijd verspilt omdat je niet goed weet hoe je verder moet.

Een zwangere ouder die buiten voor een zwangerschapsfoto poseert
Een zwangere ouder die buiten voor een zwangerschapsfoto poseert

Tips voor fotosessies voor zwangerschapsfoto's.

Neem alles mee wat je nodig denkt te hebben.

Naast je camera-apparatuur zou je bijvoorbeeld kleding, rekwisieten en een spiegel kunnen meenemen. Vega neemt altijd tepellapjes en dubbelzijdige tape mee om ervoor te zorgen dat de kleding het lichaam van het onderwerp bedekt of haar ondergoed verbergt terwijl ze haar babybuik toont.

 

Stel je onderwerp op haar gemak.

Het derde trimester kan onaangenaam zijn. Wanneer vrouwen dichter bij hun uitgerekende datum komen, gaan ze zich soms ongemakkelijker voelen en vinden ze het minder prettig om te worden gefotografeerd. Je eerste taak tijdens een fotosessie is daarom om haar op haar gemak te stellen. Buck raadt aan om muziek op te zetten en er alles aan te doen om een ontspannen omgeving te creëren.

 

Geef aanwijzingen.

Vertel je opdrachtgever hoe ze het beste kan poseren. Daardoor zal ze zich meer op haar gemak voelen, zodat je de foto's kunt maken die je wilt. "Vertel haar precies waar ze haar arm moet houden, wat ze met haar hoofd moet doen, of ze haar ogen dicht moet doen, naar beneden moet kijken of haar kin naar voren moet steken. Anders staat ze daar maar terwijl jij daar maar foto's staat te maken en voelt ze zich ongemakkelijk", vertelt Buck.

 

Besteed aandacht aan de details.

Maak foto's van veraf, op middellange afstand en van dichtbij, en neem in enkele daarvan de partner en oudere kinderen op. Fotografeer vanuit verschillende hoeken en houd er rekening mee dat mensen er vaak het beste uitzien als de camera zich iets hoger dan zij bevindt. Plaats de moeder in een hoek van 45 graden ten opzichte van de camera om haar babybuik goed te laten uitkomen. Let op elk onderdeel van je onderwerp en aarzel niet om haar kleding of een hand te verplaatsen als dat er beter uitziet. Door de handen boven en onder de buik te plaatsen, vestig je de aandacht op de buik.

 

Controleer regelmatig de camera-instellingen.

Kijk tijdens de hele sessie naar de camera-instellingen om er zeker van te zijn dat je zo veel mogelijk details vastlegt. Als je buiten foto's maakt, bekijk dan de histogrammen en blijf de instellingen aanpassen terwijl het licht verdwijnt. Je wilt er niet thuis achter komen dat de helft van je foto's donker en korrelig is. "Maak er een gewoonte van om de instellingen te controleren zodra je een foto hebt gemaakt", raadt Buck aan.

Zwart-witfoto van een zwangere ouder die op een bed voor een zwangerschapsfoto poseert

Gebruik bewerkingstools voor de finishing touch.

Verfraai je foto's met de fotobewerkingstools van Adobe Photoshop Lightroom. Experimenteer met voorinstellingen om de kleuren te versterken, de details te verscherpen, enzovoorts. Je kunt je eigen voorinstellingen maken om jezelf tijd te besparen.

 

Met Lightroom kun je ook ingrijpendere wijzigingen aanbrengen, zoals onzuiverheden wegwerken en tanden witter maken. Als je geïnspireerd bent geraakt om nog creatiever te worden, probeer dan iets echt bijzonders te maken met dubbele belichting of een andere achtergrond.

 

Oefening baart kunst.

Ontwikkel je fotobewerkingsvaardigheden met behulp van online tutorials, maar oefen ook om met je camera zelf zo veel mogelijk uit je foto's te halen. "Dat bespaart je later veel tijd en moeite", aldus Buck. Hoe meer foto's je maakt, des te beter je wordt en des te beter je je eigen interesses leert kennen. "Focus op wat je blij maakt", adviseert Buck. "Er zijn een miljoen fotografen, dus het is gemakkelijk om overweldigd te raken door wat anderen doen." Maar als je je passie hebt gevonden en die passie volgt, zul je je eigen unieke stijl ontwikkelen en opdrachtgevers aantrekken.

 

Overweeg ook om babyfoto's te gaan aanbieden. Je hebt de potentiële opdrachtgevers al.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Photoshop Lightroom.

Bewerk foto's eenvoudig met Lightroom-presets, gebruik Superresolutie, deel foto's moeiteloos vanaf elk apparaat en heb altijd toegang tot je projecten met foto-opslagbeheer in de cloud.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Witte hond naast het water – Tips voor brandpuntsafstand | Adobe

Wat is de brandpuntsafstand?

Ontdek hoe je voor elke foto de ideale brandpuntsafstand selecteert.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Koop Photoshop Lightroom.

Bewerk en orden foto's, sla ze op en deel ze vanaf elke locatie.

7 dagen gratis, daarna 12,09 € per maand.