Een YouTuber worden.

Ontdek in deze tips van professionals wat je nodig hebt om een YouTuber te worden, geld te verdienen aan je kanaal en een sterk abonneebestand op te bouwen.

YouTuber die een camera op statief instelt om een fitnessoefening op te nemen voor haar YouTube-kanaal

Dus jij wilt een YouTube-ster worden?

YouTube is een van de meest populaire platforms voor beginnende contentmakers. Het heeft een wereldwijd publiek, geavanceerde analysetools en biedt ruimte voor zelfs de meest bijzondere onderwerpen. Misschien wil je meer YouTube-video's gaan publiceren of je prille kanaal verder professionaliseren.

 

Wat je uitgangspositie ook is: als je publiek wilt creëren voor een kanaal dat geld oplevert, heb je meer nodig dan goede content. Maar het is ook geen hogere wiskunde. Met hard werken, enige YouTube-kennis en een beetje slimme marketing maak je van je hobby snel een echte onderneming.

YouTuber die met een camera op statief een opname maakt voor zijn YouTube-kanaal
YouTuber die met een camera op statief een opname maakt voor haar YouTube-kookkanaal

Deel je passie op een YouTube-kanaal.

Content is het eerste waarover je moet nadenken als je je eigen YouTube-kanaal opzet. Kies uit al je interesses één passie en focus je hier volledig op op je kanaal. Het is belangrijk dat je publiek al in een vroeg stadium weet wat jou motiveert en of je kanaal iets voor hen is.

 

Of het nu een make-upworkshop, dagelijkse vlog, review van videogames of instructievideo is: "er is plek voor iedereen", aldus Brad Rodriguez, oprichter van het populaire doe-hetzelfkanaal Fix This Build That. Rodriguez: "Het doet er niet toe wat het is, als jij zelf maar weet wat het is".

 

Sommige videocontentmakers, bijvoorbeeld vloggers, maken elke dag andere content, met als verbindende factor hun eigen persoonlijkheid en lifestyle.

Collage van drie foto's van mensen die oefeningen doen, rekken en poseren voor de camera

Ken je doelgroep.

Als je weet wat voor video's je wilt maken, weet je vaak ook wie je doelgroep is. "Je moet weten voor wie je video's maakt", zegt Rodriguez. Je kanaal hoeft niet iedereen aan te spreken. Je kunt beter een trouwe basis van 100 fans hebben dan 1000 abonnees die niet echt betrokken zijn bij je onderwerp.

 

Vind je doelgroep, plaats jezelf in hun schoenen en vraag je af wat zij willen zien. Bij een onderwerp dat jouw passie heeft, liggen jouw ideeën over de content en de wensen van je doelgroep vaak op één lijn.

 

Dit betekent niet dat je vast zit aan die ene specialiteit. Je kanaal kan met jou meegroeien en zich ontwikkelen. En als je naar je doelgroep luistert, gebeurt dat ook. "Het leuke is dat je feedback krijgt van je volgers en dat je vervolgens daarmee verder gaat", legt Rodriguez uit.

 

Denk aan je SEO.

Wil je met je video's een groot publiek trekken, dan draait alles om Search Engine Optimization (SEO). Rodriguez: "Het hele doel van YouTube is kijkers zo lang mogelijk op het platform te houden". YouTube gebruikt een algoritme waarmee ze content een ranking geven en het aantal kijkers op het hele platform maximaliseren.

 

Jouw doel als contentmaker is je positie in deze ranking te verbeteren. Maar er is niet één manier om het algoritme te 'verslaan'. Simpel gezegd: het algoritme zet de content waarop het meest wordt geklikt en die het meest en het langst wordt bekeken, bovenaan. Kijk naar de statistieken als je wilt weten hoe goed je kanaal het doet, maar onthoud: aantrekkelijke content is de belangrijkste sleutel tot succes.

 

Drie statistieken die je in de gaten moet houden.

Volgens Rodriguez moet je vooral letten op de volgende drie belangrijke statistieken: doorklikpercentage, gemiddeld kijkpercentage (retentie) en totale kijktijd.

 

1. Doorklikpercentage is het percentage mensen dat je video bekijkt na het zien van je miniatuurafbeelding. Dus als 1000 mensen je video zien in hun zoekresultaten en 100 ervan erop klikken, heb je een doorklikpercentage van 10%.

 

2. Retentiepercentage is het gemiddelde percentage van je video dat wordt bekeken. "Een retentiepercentage van 50% is een goed begin", aldus Rodriguez.

 

3. Totale kijktijd geeft aan welke content kijkers daadwerkelijk bekijken, dus zonder direct weg te klikken.

 

Zorg voor een goed begin en een goede afsluiting.

Eén manier om je SEO te verhogen is om direct naar de kern van je verhaal te gaan. Verspil je eerste minuut niet met een lange introductie. Zorg dat je video van begin tot eind aantrekkelijk is. Dus eindig je video niet met een afronding die drie minuten duurt. Als je dat doet, haken veel mensen af en gaan je retentiepercentage en totale kijktijd omlaag.

YouTube-fitnessvideo op een computerscherm dat op een bureau staat met allerlei kantoorartikelen

Begin sterk met een goede titel.

"Het algoritme is zo slim geworden dat je je niet meer druk hoeft te maken over trefwoorden en zo", zegt Rodriguez. Aangezien YouTube de content van je video automatisch frame voor frame analyseert, is een interessante titel belangrijker dan een titel waarop kan worden gezocht.

 

Niemand houdt van misleidende titels, dus wees specifiek, maar dik je titel gerust wat aan zonder je zorgen te maken over een negatieve impact op je SEO. Rodriguez: "Je wilt graag een vraag oproepen bij de kijker die beantwoord wordt als ze op je video klikken".

 

YouTuber die met een camera op statief een fitnessvideo opneemt voor haar YouTube-kanaal

Hoe genereer je geld met je kanaal?

Als je kanaal er eenmaal is, kun je gaan nadenken over sponsors en inkomsten uit je kanaal. Als het je doel is full-time bezig te zijn met YouTube, is dit cruciaal. Maar ook als je dat niet wilt, kun je worden benaderd door merken. Rodriguez: "Als dit gebeurt en je bent er niet op voorbereid, reageer je instinctief en zeg je misschien ja tegen iets wat je niet wilt. Dus denk hier van te voren over na, want bedrijven gaan je benaderen."

 

Wees selectief in de keuze van je sponsoren.

Zeg gerust nee. "Voel je niet verplicht elk aanbod aan te nemen", zegt Rodriguez. "Als je op alles ja zegt, breng je de integriteit van je kanaal in gevaar." Je reputatie als betrouwbaar persoon is essentieel voor je succes als influencer.

 

Je doelgroep merkt het feilloos als je onoprecht bent, dus vraag jezelf af of je in het product of het bedrijf dat jou benadert gelooft. Besluit dan pas of je met hen wilt samenwerken. "Mijn ijkpunt is: zou ik dit zelf hebben gekocht?" zegt Rodriguez.

 

Zorg vooraf voor duidelijkheid over de voorwaarden.

Merken bieden je vaak een gratis product aan in ruil voor een beoordeling, maar ga er nooit vanuit dat jullie ideeën hierover hetzelfde zijn. Sommige merken willen alleen dat je op een video hun t-shirt draagt, terwijl andere verwachten dat je een hele video aan het product wijdt. Rodriguez: "Over alles kan onderhandeld worden". Soms geven bedrijven strikte creatieve richtlijnen voor je gesponsorde content. Maar onthoud: je hoeft er niet mee akkoord te gaan.

 

"Ik vertel bedrijven dat ík het beste weet hoe ik tegen mijn kijkers moet praten en dat ik geen connectie met hen krijg als ik een script voorlees. Maar als ik in mijn eigen woorden vertel hoe het product me heeft geholpen en hoe ik het heb gebruikt, is dat veel authentieker", aldus Rodriguez. Onthoud dat merkmarketeers net zo graag willen scoren als jij, dus ga er in je gesprekken vanuit dat jullie hetzelfde doel hebben.

 

Vermijd lastige juridische situaties.

Wordt je een sponsorschap aangeboden, lees het contract dan goed door voordat je je handtekening zet. Let vooral op wie eigenaar is van de content en of je voldoet aan de richtlijnen voor misleidende reclame. Sommige merken voegen een clausule toe waarmee zij het copyright op de content krijgen en er eigenaar van worden. Dit betekent dat jij desgevraagd je video moet verwijderen of zonder verdere vergoeding opnieuw moet distribueren.

 

Je vindt de richtlijnen van de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) voor misleidende reclame hier. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent en je kijkers geen misleidende informatie geeft over de producten die je aanbeveelt. Als content wordt gesponsord, meld dit dan in je video.

Iemand die op haar telefoon kijkt na een intensieve work-out.

Hoe krijg je meer volgers en meer opbrengsten?

Breid je activiteiten uit naar andere social media.

TikTok, Instagram, Facebook en Twitter zijn allemaal grote sociale netwerken met nieuwe doelgroepen die zich graag laten benaderen. Breid uit en gebruik je YouTube-community als basis voor een nieuw publiek op een nieuw platform. Zo zorg je voor maximale exposure. Je kunt op die manier je omgang met je volgers verdiepen en op de hoogte blijven van onderwerpen die trending zijn.

 

Zorg voor diversiteit in je inkomstenstromen.

Reclame-inkomsten en sponsorschappen op YouTube zijn slechts het begin. Ook bronnen als Patreon en de verkoop van merchandise en producten kunnen je inkomen als YouTuber verstevigen. Heb je een fotografiekanaal, start een kant-en-klaar pakket. Maak op je fitnesskanaal een PDF met een trainingsschema en begin zo passief inkomen te genereren. Ook op andere social platforms, zoals Facebook, Instagram, TikTok en Twitter, kun je reclame-inkomsten genereren.

 

Rodriguez: "Het lijkt een beetje op water verzamelen door emmers buiten in de regen te zetten. In elke afzonderlijke emmer zit niet veel. Maar als je al het water van alle emmers bij elkaar gooit, is het aardig wat."

 

Meer tips om je YouTube-kanaal sterk te beginnen.

Begin met een voorraad content.

Maak zo mogelijk vooraf een serie video's om je kanaal te lanceren. Je eerste video moet staan als een huis, maar mensen abonneren zich niet gauw op een kanaal met slechts één video. Als je nog vijf andere video's hebt, kunnen nieuwsgierige kijkers je leren kennen en is de kans groter dat ze zich abonneren.

 

Consistentie is cruciaal

Zodra je alles in gang hebt gezet, is het aan jou om de vaart erin te houden. Maak een contentschema en houd je eraan. Dat is de manier om een regelmatig inkomen te genereren. "Door die consistentie komen kijkers eerder terug", zegt Rodriguez. "Dat is de grootste uitdaging: er zijn zoveel kanalen. Mensen volgen honderden verschillende YouTubers, dus zien jouw kanaal misschien niet."

 

Of je nu elke woensdag een nieuwe video uploadt of elke dag om drie uur 's middags nieuwe content plaatst: creëer al in een vroeg stadium verwachtingen bij je doelgroep, zodat ze precies weten wanneer en waar ze je kunnen vinden.

YouTube-kop voor een YouTube-fitnesskanaal

Maak van je kanaal een ijzersterk merk.

Vergeet de basis niet als je de homepage van je kanaal gaat uitbouwen. Maak een eigen banner en logo of profielfoto en zorg voor een naam en beschrijving van je kanaal plus je uploadschema.

 

Alles draait om goede content.

Een goed geproduceerde video verhoogt de waarde van goede content. Gebruik voor de beste videokwaliteit een DSLR-camera in plaats van de webcam van je computer en investeer in audio- en belichtingsapparatuur. Je hoeft in het begin geen duizenden euro's uit te geven. Zelfs met de camera van een mobiele telefoon kun je tegenwoordig 4K-video's filmen en fatsoenlijke microfoons en belichting kosten vaak veel minder dan je denkt.

 

Kies voor het editen van je video's bewerkingssoftware waarmee je van al je clips een goed verzorgd geheel kunt maken. Adobe Premiere Pro is een geweldige optie en wordt zowel door professionals in de filmindustrie als door hobbyisten gebruikt. Voeg tijdens de postproductie overgangen, titels, speciale effecten, audio en meer toe om de aandacht van je publiek vast te houden, van de eerste blik tot het laatste frame.

 

Een YouTuber ben je niet zomaar, dus raak niet ontmoedigd als je niet direct succes lijkt te hebben. Als je maar geduld hebt en volhoudt, begint je harde werken op enig moment vruchten af te werpen. YouTube is een fantastische plek om gelijkgestemden te ontmoeten en je verder te verdiepen in je favoriete hobby. Vergeet dus niet te genieten en laat je passie doorschijnen in de content.

Bijdrager

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Balletdansers op het podium – Sluitertijd aanpassen | Adobe

Wat is de sluitertijd?

Ontdek hoe je momenten met veel beweging toch scherp vastlegt door de sluitertijd aan te passen.

Boom-microfoon in een podcaststudio.

De basisbeginselen van podcasts.

Leer de basisbeginselen om het helemaal te maken in dit populaire audiomedium.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.