Een overzicht van videoproductie.

Leer de basis van het maken van een video of film, van het eerste concept tot en met de laatste montage. Ontvang bovendien tips van experts om je te helpen alle stappen van het videoproductieproces onder de knie te krijgen.

Videomonitor voor een camera die wordt gebruikt bij een videoproductie

Haal het doek op voor filmmagie.

Alles ziet er moeiteloos en gladjes uit wanneer je een kant-en-klare film of video ziet, maar in werkelijkheid zie je alleen maar het resultaat van maanden of zelfs jaren hard werken door een enorm team. Je kunt het filmproductieproces uitsplitsen in drie fasen: preproductie, productie en postproductie. Het klinkt misschien intimiderend, maar met professioneel advies over het leiden van je eigen productie als een beroeps en inzichten in elk onderdeel van het proces kun je je eerste stappen in videoproductie zetten.

 

Preproductie

Het eerste deel van elk videoproject is preproductie. Dit omvat alles wat nodig is om de basis voor het hele project te leggen, van financiering tot planning, mensen inhuren, en alles daar tussenin. Voor een film van volledige lengte beslaat deze planningsfase een lange periode: tussen drie maanden en een heel jaar. Het doel is om zoveel mogelijk strubbelingen uit de weg te ruimen voordat de productie start, zodat de rest van het project soepel verloopt en binnen het budget blijft.

 

Preproductie ziet er voor elk project weer anders uit. Een lokale marketingvideo en een dure muziekvideo vergen verschillende resources, budgetten en creatieve prioriteiten. Maar ongeacht het type video dat je maakt, kun je het beste geen hoeken afronden tijdens de preproductieplanning, aangezien die de toon zet voor de rest van het project.

Regisseur die het storyboard voor een videoproductie bekijkt

Een kijkje in het planningsproces.

Producers en de regisseur zijn meestal de eersten die een project van de grond krijgen. De regisseur is belast met alles wat over creatieve regie gaat, en de producer heeft de leiding over de logistieke elementen van filmproductie, zoals het werven van fondsen en het inhuren van de filmploeg. Vaak zal deze persoon een bedrijf inhuren om videoproductieservices te leveren en een eigen productieteam in dienst te nemen.

 

Schrijvers, filmmakers en de regisseur werken samen om een storyboard van de film samen te stellen en aan het script te werken. Bij veel films is het script al klaar en hoeft alleen maar te worden besloten hoe dat naar het doek moet worden vertaald. Intussen moet het productieteam locaties en talent vinden, budgetten afronden en de tijdlijn van het project opstellen.

 

“Meestal wil je er een regisseur en een filmmaker bij hebben zodat die samen kunnen zoeken en bespreken welke locaties wel en niet gaan werken,” zegt videomaker Hiroshi Hara. Eén essentieel onderdeel dat je tijdens de preproductie moet maken, is een opnamelijst. Dit is een leidraad voor je draaischema zodra je aan de productie toe bent, en zorgt ervoor dat je geen belangrijke opnamen mist.

 

Het is ook niet te vroeg om al te gaan denken aan de release van de video. Trek tijd uit voor het overzicht van een marketingstrategie die tegelijk met de productie van de film wordt uitgevoerd, zodat er voldoende reclame voor de film wordt gemaakt.

 

Voordat je gaat filmen, moet het team op één lijn zitten over de strategie en de regie van het hele project. “Het schema zal onderweg verschuiven, maar je hoopt dat je alle mogelijke problemen tijdens de preproductie kunt oplossen, zodat je je tijdens de productie kunt concentreren op de uitvoering en op het maken van de best mogelijke beelden,” zegt Hara.

Een videoproductieset vol mensen die op de set aan het werk zijn
Een videograaf op een hek met een vastgebonden steadicam-rig

Productie

Zodra je je preproductieoverzicht hebt, is het tijd om je plan te gaan uitvoeren. De productiefase, ook wel draaiperiode genoemd, is de fase waarin je je beelden op locatie filmt. Ook eventuele ‘B-roll’, voiceovers of andere geluidseffecten die nodig zijn voor de uiteindelijke film, worden in deze fase opgenomen. Voor een film van normale lengte kan de videografie één tot drie maanden duren, terwijl een korte reclamevideo of een uitleganimatie in een dag of twee klaar kan zijn.

 

Het maken van een film is een grote onderneming, ongeacht de schaal van je videoproject, en er zijn vele handen nodig om het project tot leven te brengen. Zorg ervoor dat je een ploeg kiest die alles kan doen wat op de set nodig is. Een kleine ploeg voor de essentiële dingen kan de volgende personen omvatten: een cameraoperator of een videomaker, een regisseur, een producer, een geluidsmixer en iemand voor de belichting.

 

Tips voor het werken met niet-acteurs of voor bedrijfsvideo’s.

Het voordeel van acteurs is dat ze ervaring hebben; ze weten hoe ze moeten omgaan met regie en voelen zich meer op hun gemak op de set. Maar in veel gevallen, bijvoorbeeld bij videomarketing, werk je met niet-acteurs om professionele videocontent te produceren. In deze gevallen moet je het filmproces aanpassen aan jouw klant. In plaats van hun net als de rest van de ploeg een callsheet te sturen, stuur je ze een e-mail waarin duidelijk wordt uitgelegd wanneer ze waar moeten zijn, samen met eventuele andere verzoeken.

 

“Als je filmt met niet-acteurs of bedrijven, wil je hun tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken. Bereid alle belichting, geluid en de camera voor met behulp van stand-ins,” zegt videomaker Margaret Kurniawan. “Dan kun je ze veel later laten komen, wanneer je klaar bent om te beginnen.”

Een videograaf op een hek met een vastgebonden steadicam-rig

Postproductie

Zodra je alle beelden hebt, ben je klaar voor de montage. Deze stap in de productie omvat een eigen team specialisten die de ruwe beelden ordenen, samenvoegen, in volgorde zetten en verbeteren tot een video van hoge kwaliteit. Coloristen doen de kleurcorrectie en kleurbewerking, terwijl geluidstechnici audio-opnamen mengen.

 

Het montageproces vraagt tijd; het kan een paar maanden duren, afhankelijk van de grootte van je project. Montage volgt een strakke tijdlijn, net zoals de opnamen, maar deze fase geeft je de tijd om elk stukje film precies te krijgen zoals je het wilt hebben. Voor een mooi afgewerkt eindproduct kiezen editors voor industriële videobewerkingssoftware zoals Adobe Premiere Pro. Meer informatie over het proces van videobewerking:

 

  • Inleiding tot videobewerking:
    Leer de basis van videobewerking zodat je het proces begrijpt en aan je vaardigheden kunt werken.
 
  • Crosscutting:
    Leer meer over deze boeiende techniek waarin je twee verhalen tegelijk kunt volgen.

 

Nu je het grote plaatje begrijpt, ben je klaar om te starten met het traject van je eigen videoproductie van begin tot eind.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Hoogwaardige microfoon voor ASMR-opnamen

Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.

Verschillende ISO-instellingen op een camera

Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.

Landschapsfoto van de lucht met een berg die in het water wordt weerspiegeld.

Inzicht in camerashots voor films
Ontdek de meest gangbare camerashots en leer wanneer en hoe je daarmee optimaal effect sorteert.

Pixelkunst van maanlandschap.

Ontdek hoe je pixelkunst maakt.

Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.