Ondersteun je marketingactiviteiten met een marketingplan.

Plan een marketingstrategie met deze best practices voor doelmarkten en marketingtactieken.

Pagina's van een voorbeeld van een marketingplan

Wat is een marketingplan en hoe stel je het op?


Een marketingplan is een document waarin je op een overzichtelijke manier de marketingdoelen van je bedrijf vastlegt en aangeeft hoe je die wilt realiseren. Het is een stappenplan voor de lancering van een klein bedrijf, een nieuw product of een nieuwe dienst. Het begint met je missieverklaring en leidt je naar wie je doelklanten zijn en hoe je die wilt bereiken. In je plan neem je het volgende op: onderzoek over je markt en je klantenbestand, het marketingmateriaal en de methoden die je wilt gebruiken, en de manier waarop je het succes wilt gaan meten.

 

Het kan verleidelijk zijn om de planningsfase over te slaan en meteen in een ad-hoc-marketingcampagne te duiken. Het loont echter wel degelijk de moeite om zorgvuldig een marketing- of bedrijfsplan op te stellen. Met een degelijk plan houd je je marketingactiviteiten namelijk op koers voor je langetermijndoelen. Marketeers die doelen stellen en hun strategie documenteren, hebben drie keer meer kans op succes, terwijl degenen die hun activiteiten het beste hebben georganiseerd bijna vier keer meer kans op succes hebben.

 

 

 

 

Best practices voor marketingplannen.


De beste marketingplannen geven blijk van een diepgaand inzicht in zowel het bedrijf als de doelgroep. Wees grondig; neem alle belangrijke bijzonderheden over je bedrijf op en breng in kaart hoe je je bedrijfsdoelen gaat verwezenlijken. Hieronder staan de voornaamste elementen van een degelijk marketingplan:

 

 

Bijzonderheden en onderscheidende elementen.

 

Begin met algemene informatie over je bedrijf: je naam, je locatie, je aanbod en de belangrijkste onderscheidende elementen. Vermeld dan je bedrijfsdoelen, je missieverklaring en je unieke verkooppropositie. Een unieke verkooppropositie is het belangrijkste gegeven dat je aanbod onderscheidt van het aanbod van je concurrenten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bij jou in de buurt nog meer bedrijven zijn die duurzame t-shirts verkopen, maar misschien ben jij de enige die bij elke aankoop geld aan het goede doel doneert.

Pagina's van een voorbeeld van een marketingplan

Positie op de markt.


Definieer de branche waarin je actief bent en maak melding van onderzoek dat ingaat op de bijzonderheden van die branche. Misschien zet je in op een nichemarkt of wil je, door de groeiende vraag, een grotere markt betreden. Stel realistische doelen op voor hoe je jezelf wilt onderscheiden en voor het marktaandeel waar je naar streeft. Op dit punt kan een concurrentieanalyse handig zijn: beschrijf de concurrenten om duidelijker te krijgen hoe je daartussen kunt opvallen.

 

 

 

Sterke en zwakke punten.

 

Een situatieanalyse geeft aan dat je de sterke punten van je bedrijf begrijpt en weet welke punten voor verbetering vatbaar zijn. Je kunt hiervoor onder andere gebruikmaken van een SWOT-analyse: een kwadrant met sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen. Op basis van je analyse kan je team brainstormen over manieren om je doelen te bereiken.

 

 

 

Doelgroepanalyse.

 

Beschrijf precies wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften kunnen zijn. Marktonderzoeksbedrijven kunnen statistieken aanleveren over de markt waarin je zakendoet, en kunnen zelfs koperspersona's definiëren aan de hand waarvan je gedragingen kunt voorspellen. Dit kan je contentstrategie vormgeven, doordat het als informatie dient voor manieren om in diverse marketingkanalen de aandacht van je doelgroep te trekken, bijvoorbeeld door middel van spraak, afbeeldingen en verhalen.

 

 

 

Marketingdoelen en metingen.

 

Maak een lijst van je marketingdoelen. Wees specifiek over het soort klanten dat je wilt aantrekken en hoe je jouw deel van het marktaandeel wilt verkrijgen. Definieer vervolgens richtlijnen voor het volgen van data, kritieke prestatie-indicatoren (KPI's) of andere manieren om je succes te meten. Je kunt bijvoorbeeld het aantal verkochte producten, afgesloten abonnementen of downloads meten, of je kunt een ander cijfer gebruiken dat aan je specifieke doelstellingen is gekoppeld.

 

 

 

Marketingkanalen en -strategie.

 

Noem alle marketingactiviteiten die je van plan bent te ontplooien. Geef daarbij aan hoe ze je contentmarketingstrategie ondersteunen of hoe je de communicatie-uitingen voor je doelgroep wilt framen. Geef een nauwkeurige beschrijving van de marketingkanalen die je wilt gebruiken en waarom. Hierbij kan het gaan om fysiek marketingmateriaal, zoals gedrukte advertenties en flyers, maar ook om digitale marketing, zoals social-mediamarketing en zoekmachine-optimalisatie (SEO). Tegenwoordig maken een e-mailnieuwsbrief en een social-mediastrategie eigenlijk standaard deel uit van een marketingstrategie. Afhankelijk van je markt, kun je ook social-mediaberichten, digitale advertenties, podcastadvertenties, gerichte videoadvertenties en dergelijke inzetten.

 

 

 

Logistieke en financiële cijfers.

 

Voeg logistieke en financiële cijfers toe om een compleet bedrijfsplan te krijgen aan de hand waarvan je potentiële investeerders ervan kunt overtuigen dat hun investering een goed rendement (ROI) zal opleveren. Vermeld je marketingbudget, de geplande uitrol van marketingcampagnes én omzetprognoses voor de eerste één tot vijf jaar (of voor de komende vijf jaar, als het een bestaand bedrijf is). Info-illustraties, diagrammen en grafieken die je financiële cijfers toelichten, kunnen het geheel interessanter maken voor je doelgroep.

 

Managementsamenvatting van een marketingplan

Managementsamenvatting.

 

De managementsamenvatting is een verkorte versie van je marketingplan. Maak deze samenvatting als laatste, ondanks dat deze aan het begin van je document komt te staan. Wijd één korte, samenvattende alinea aan elk onderdeel van je plan, zodat lezers op één overzichtelijke pagina alle informatie krijgen.

 

Voorbeelden om je op weg te helpen


Afgedrukte marketingplannen.


Je kunt overwegen om een elegant ontworpen versie af te drukken die je aan je publiek kunt overhandigen, zoals dit eenvoudige, eenkleurige boekje.  In een app zoals Adobe InDesign kun je zelf de lay-out van een boek maken of een sjabloon van een marketingplan gebruiken en aanpassen, zoals deze:

 

 

 

Digitale marketingplannen.

 

Een digitaal gepresenteerd marketingplan heeft een groot aantal voordelen. Maak een plan dat je eenvoudig als URL kunt delen. Je kunt koppelingen of bewegende beelden insluiten, je plan gemakkelijk online delen en een responsief ontwerp creëren dat zich aan verschillende schermformaten aanpast. Een sjabloon voor een diapresentatie is heel handig als je je marketingplan live moet presenteren, zoals deze sjabloon met meerdere kleurthema's. Apps zoals Adobe Express zijn handig om een dergelijk ontwerp te maken. Je kunt de online Adobe Express-sjabloon gratis uitproberen, zelfs als je nog geen website voor je bedrijf hebt.

 

 

 

Schrijf vandaag nog je marketingplan.


Krijg de tools die je team nodig heeft om een compleet marketingprogramma op te stellen en uit te voeren – van het ontwikkelen van je merkidentiteit tot het creëren van social-media-assets – met digitale ontwerpapps zoals de apps in Adobe Creative Cloud voor teams. Maak logo's, afbeeldingen en grafieken met Adobe Illustrator. Ontwerp marketingmateriaal zoals ansichtkaarten en brochures in InDesign. En zodra je organisatie actief is, digitaliseer je al je administratie met veilige PDF's in Adobe Acrobat. Gebruik daarnaast Cloud Libraries om er zeker van te zijn dat je voor elk project met de meest actuele logo's en assets werkt.

 

 

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je je marketingplan tot uitvoering brengt.

 

InDesign, Adobe Express, Photoshop, Premiere Pro, Illustrator

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

33,49 € per maand per licentie, excl. btw.


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

Alle apps

77,49 € per maand per licentie, excl. btw.

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, inclusief Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.