Ideeën voor YouTube-content beginnen bij jou.

Maak fantastische YouTube-video's van je interesses met deze ideeën voor video-content. Wat je passie ook is, publiceer video's die je helpen om mensen te vinden die ze delen.

Een videocamera op een statief, gericht op iemand die op een bank gitaar zit te spelen

Start je eigen YouTube-kanaal.

Met meer dan twee miljard gebruikers is YouTube een plek waar je elk genre korte video's kunt vinden. Het enige dat je nodig hebt om contentmaker te worden, is een smartphone zoals een iPhone of Android, een Google-account en de wens om iets te delen. Van tutorials tot reactievideo's en bloopervideo's, je kunt vrijwel elke content naar YouTube uploaden en zien of die publiek trekt.

 

Bewezen ideeën voor YouTube-video's.

Als je niet goed weet hoe je met je eerste YouTube-video moet beginnen, denk dan aan de content waar je zelf graag naar kijkt. Welke unieke draai kun jij aan dat genre geven? Welke video's mis je? Als jij een bepaald onderwerp interessant vindt, vindt iemand anders het waarschijnlijk ook wel interessant. 

Een naar beneden gerichte videocamera die laat zien hoe iemand iets schildert

Begin een vlog.

Vlog is een afkorting van videoblog. "Vloggen is gewoon een reis", zegt contentmaker Joshua Martin. "Het kan overal over gaan." Alles wat je denkt of doet kan het vloggen waard zijn, dus zet gewoon de camera op je telefoon aan en ga aan de slag.

 

In het begin kan het handig zijn om te bedenken wie je ideale kijkers zijn en wat ze over jou zouden willen weten. Start met een korte introductievideo waarin je vertelt wie je bent, wat voor content je wilt delen en waarom de kijkers zich op jouw kanaal zouden moeten abonneren. Probeer een of meer catchphrases uit. "Als je vastzit, als je niet weet waar je moet beginnen, start dan gewoon de opname", adviseert Martin.

 

De sleutel tot een goede vlog is bewerking. Doorgewinterde YouTubers knippen saaie stukken en lange pauzes eruit en voegen actie-opnamen toe. Of je de kijkers nu een normale dag of een levensveranderend reisavontuur laat zien, jij neemt hen mee op je reis. Het is een goede marketingtechniek om een intro voor je video's op te nemen waarin je je merk laat zien en een idee geeft van de onderwerpen die je in je vlog behandelt. Ook is het een uitstekende manier om je kanaal op de kaart te zetten.

 

Aarzel niet om je kijkers te vragen welke content ze willen zien. Ze kunnen dat aangeven in de opmerkingen en je kunt je video's vervolgens afstemmen op de reacties. Als je veel vragen krijgt, maak je een lijst met veelgestelde vragen of een reactievideo om je publiek de kans te geven jou iets beter te leren kennen. Zie wat succesvolle vloggers doen. Je kunt van hen leren terwijl je trouw blijft aan jezelf.

 

Word een criticus.

Als je veel weet over elektronica, games, films of iets in die geest, dan kun je misschien een publiek vergaren door met die kennis nieuwe gadgets, games of media te beoordelen. Zelfs als je geen speciale kennis hebt, kun je elke dag producten gebruiken, tv-programma's of films bekijken, naar muziek luisteren en websites, tijdschriften of boeken lezen. Als je daar iets over te zeggen hebt, kun je je gedachten delen op YouTube. Ga op zoek naar een leuke manier om productspecificaties te delen en je authentieke reactie op je aankopen te geven – of bespreek zelfs dingen die je nooit zou kopen en vertel waarom niet.

 

Informeer mensen.

In de eerste video die Joshua Martin maakte om populariteit te vergaren, besprak hij zijn camera-apparatuur. "Ik besefte dat mensen op zoek zijn naar een specifieke camera en dat ze willen weten hoe die wordt gebruikt en welke accessoires daarvoor beschikbaar zijn", vertelt Martin. Op basis van dat idee heeft hij een serie video's gemaakt over de apparatuur die hij gebruikt, en al snel werd hij een vertrouwde bron voor anderen die dezelfde camera gebruiken.

 

Ook jij kunt je kennis gebruiken om anderen te informeren met toelichtingsvideo's of tutorials. Er zijn mensen die antwoorden zoeken op vragen over van alles, van financiële planning tot en met klassieke films. Als je zelf je huis opknapt, kun je mensen laten zien hoe ze een keuken kunnen verbouwen terwijl jij je eigen keuken verbouwt. Als je een gamegenie bent, kun je andere spelers helpen om naar het volgende niveau van hun favoriete videospelletjes te gaan. Of als je een filmsuperfan bent, kun je recente populaire films uitleggen aan mensen die er nog niet zo veel van weten.

 

Zodra je het maken van YouTube-content onder de knie hebt, kun je zelfs instructievideo's gaan maken over het maken en delen van een YouTube-video. Als je kennis van zaken hebt en je je kennis op een leuke manier weet te delen, kun je een trouwe schare volgers vergaren.

Een videocamera op een klein statief op een aanrecht om een opname te maken van iemand die een kookvideo doet

Maak voedselvideo's.

Recept- of kookvideo's zijn enorm populair op YouTube. Je kunt mensen laten zien hoe je je favoriete gerechten bereidt, basisvaardigheden demonstreren – zoals hoe je een ui in dobbelsteentjes snijdt – of leuke keukentips delen, bijvoorbeeld hoe je snel de zaadjes uit een granaatappel haalt.

 

Als je liever eet dan kookt, kun je keukenbeoordelingen omzetten in voedselvideo's. Beoordeel de beste restaurants in je woonplaats of de beste nieuwe ontbijtgranen voor kinderen. Vergelijk alle hamkaasbroodjes bij jou in de buurt of laat mensen zien hoe ze gezond kunnen eten.

 

Richt je op mode en schoonheid.

Als je een goed gevoel voor stijl hebt – of gewoon je eigen stijl hebt – deel die dan met de wereld. Laat je nieuwe kleding en accessoires zien wanneer je ze binnenkrijgt met uitpakvideo's. Analyseer stijltrends of neem een time-lapsevideo van je modekeuzes op. Als je make-up altijd perfect zit, beoordeel dan nieuwe producten of laat zien hoe je dagelijkse routine eruitziet.

 

Ontwikkel je eigen lifestyle-merk.

Je YouTube-kanaal kan een combinatie van diverse dingen zijn. Combineer bijvoorbeeld vlogs met reviews en tutorials, en ontwikkel je merk als lifestyle- of gezondheidsbeïnvloeder. Bespreek je eetgewoonten, fitnessroutines of zelfzorgrituelen en inspireer anderen om hun geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Video van Joshua Martin 

Maak muziekvideo's.

Muziekvideo's blijven populair op YouTube. Muziekartiesten delen van alles, van opnamen van een live-concert tot intieme jamsessies met vrienden en fraai gemonteerde muziekvideo's. Als je geen muziekartiest bent, ga dan video's van je favoriete liedjes maken en delen.

 

Maak korte films.

YouTube is een fantastische plek waar filmmakers een publiek kunnen vinden. Of je nu documentaires, shows met practical jokes, horrorfilms of gewoon grappige commercials wilt maken: je kunt ze op YouTube delen en zien wat aanslaat. 

 

Ga aan de slag.

De plek waar je bent is altijd de beste plek om te beginnen. Bepaal gewoon wat voor soort video je wilt maken en ga aan de slag. Als je de video op een script wilt baseren, schrijf je dat script. Of maak wat notities als je alleen maar een algemeen idee nodig hebt. Als je wilt improviseren en eventuele fouten er tijdens het bewerkingsproces uit wilt halen, start je gewoon de opname.

 

Blijf leren.

Wanneer je de content vindt die je aanspreekt, bestudeer dan dat genre, zodat je weet wat er al is. "Op die manier weet je of je content kopieert of het over hetzelfde als ieder ander hebt", licht Martin toe. Door te kijken wat andere makers doen, kun je ervoor zorgen dat je je eigen ding doet. (Je kunt ook YouTube-video's over het maken van content bekijken voor meer tips.)

 

Vraag makers die je volgt om advies. Mensen praten graag over de dingen waar ze goed in zijn, dus aarzel niet om vragen te stellen en je eigen netwerk op te bouwen. "Niet iedereen is in zijn eentje verantwoordelijk voor succes", zegt Martin. "Je hebt een community nodig."

 

Wees geduldig met het proces en jezelf.

Nadat je je eerste video hebt gemaakt, ga die dan niet meteen uploaden. Deel hem met vrienden of collega's en vraag om hun feedback. Zij zien misschien dingen die jou niet zijn opgevallen, en je kunt dan wijzigingen aanbrengen of bepaalde delen opnieuw opnemen om de video te verbeteren. Vervolgens kun je de video met een frisse blik bekijken en gemakkelijker zien of je veranderingen wilt aanbrengen.

 

Toen hij zijn eerste video maakte, was Martin onzeker over zijn vaardigheden en zijn apparatuur: "Ik zei tegen mezelf: 'Ik ga dit, wat ik in mijn hoofd heb, gewoon opnemen en delen. Het zal bagger zijn, maar dit is nog maar het begin.' En toen ik eenmaal die eerste video had gedeeld, voelde ik me rustiger."

Een foto van iemand die zijn duim omhoog heeft, met een YouTube-abonneerbalk daaroverheen

Het werk achter de schermen.

Wat voor video's je ook maakt, elke video helpt je om je persoonlijke merk als contentmaker te ontwikkelen. Als je van je content je werk wilt maken, duurt het misschien even voordat je je nichemarkt hebt gevonden. Leer van het succes dat je boekt met een video die hoge ogen gooit. Geef je kijkers meer van wat ze willen en met een beetje geluk zal je meer abonnees krijgen.

 

Neem net als in de wereld van videomarketing een actieknop aan het eind van je video's op. Mensen die net een geweldige video hebben gezien, hebben over het algemeen een positief beeld van degene die de video heeft gemaakt. Door hun gewoon te vragen om zich op je kanaal te abonneren, geef je hun misschien net dat zetje dat ze nodig hebben om op die knop te klikken.

 

Abonnees, likes en opmerkingen dragen allemaal bij aan de mogelijkheid om geld aan je kanaal te verdienen. Als je het niet prettig vindt om mensen te vragen om zich te abonneren, kun je creatief zijn. Martin zegt: "Bedankt voor het kijken. Als je dit kanaal wilt steunen, dan weet je wat je moet doen" en daar laat hij het bij. Je kunt ook sjablonen in Adobe Premiere Pro gebruiken om grafische elementen te maken die naar de knop Abonneren wijzen, zodat je het niet telkens hoeft te zeggen.

 

Maar richt je eerst op de content voordat je aan het geld denkt. Zoek iets wat je leuk vindt en ga het maken.

Bijdrager

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Foto van een paar hoge hakken in een fotobewerkingsprogramma

Tips van experts voor productfotografie.

Leer hoe je je producten perfect presenteert en krijg tips voor het maken van prachtige productfoto's.

Vrouw die met haar kat op een bank zit en een boek leest.

Aan de slag met storyboards.
Bekijk hoe je met deze artistieke vertelkunst ideeën op grote én kleine schermen brengt.

Videomonitor voor een camera

Videoproductie.

Ontdek hoe je een video of film maakt, van het eerste concept tot en met de laatste montage.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.