Boei je doelgroep met videomarketing.

Leer hoe je via videomarketing meer traffic krijgt en contact met je doelgroep legt.

Bedrijfseigenaar die videomarketingcontent op haar desktopcomputer maakt

Waarom je digitale-marketingstrategie video-content moet omvatten.


Video trekt meer aandacht dan andere vormen van contentmarketing en het aantal video's dat online wordt gezet, neemt ook alleen maar toe. Video's zijn eenvoudig te bekijken, waardoor ze ideaal zijn om je merk te laten zien en je doelgroep tot actie aan te zetten. Door een video aan je website toe te voegen, neemt je SEO-rangschikking exponentieel toe, waardoor je kans om op de eerste pagina van de Google-zoekresultaten te komen te staan met 50x toeneemt.

 

 

 

Welk type video is voor jouw bedrijf geschikt?


Voordat je videomateriaal gaat opnemen, stel jezelf dan eerst een paar belangrijke vragen over je doelen en middelen. Onthoud dat de video die je maakt een afspiegeling van je bedrijf is. Daarom is het belangrijk dat je de touwtjes in handen houdt – of het nu om het script of de filmlocatie gaat – en dat je je merkidentiteit en je doelgroep in gedachten houdt.

 

Stel een duidelijk doel voor je video vast. Zo kun je ook gemakkelijker bepalen welke tools, video-indeling en platforms het beste geschikt zijn voor je marketingactiviteiten. Een korte video waarin je een uitverkoop aankondigt, zal heel anders zijn dan een video van twee minuten waarin je het verhaal achter je merk vertelt. Bij de eerste kun je een actiegerichte boodschap opnemen en zullen de succescijfers en statistieken bestaan uit het conversiepercentage en het doorklikpercentage; bij de tweede zou je het succes kunnen meten aan de hand van de belangstelling en de toegenomen merkbekendheid via het aantal impressies.

 

 

Contentplatform en budgetoverwegingen voor videomarketing.

Als social media je eindbestemming is, moet je rekening houden met smartphones en kleinere schermafmetingen. Ook moet je bedenken dat jongere doelgroepen video's op social-mediakanalen bekijken, die zich voor kortere content lenen. Je kunt zelfs overwegen om een influencer in te schakelen. Voor langere content kun je beter een video van je YouTube-kanaal of Vimeo insluiten, omdat je op die kanalen materiaal met een hoge resolutie zonder laadproblemen kunt streamen.

Collage van verschillende videomarketingberichten voor een bedrijf op Instagram

Hoewel een hoge videoproductiewaarde ideaal is, kunnen de kosten voor videomarketingcontent al snel oplopen. Als je een korte social-mediavideo wilt maken, is het het waarschijnlijk het kostenefficiëntste om die zelf te maken. Als deze video op de startpagina of landingpagina van je website komt te staan, kan het het extra geld waard zijn om het werk uit te besteden aan een professionele videograaf, om hoogwaardige content te waarborgen.

Stappen om een video te maken.


Hoewel er geen vaste formule voor een succesvolle videomarketingcampagne bestaat, zijn er wel enkele stappen die je voor elk type video kunt volgen.

 

 

1. Plan

Je kunt veel hobbels en tegenslagen vermijden als je met een gedegen plan werkt. Bepaal je doel, de doelgroep en het platform, en bepaal wie er in de video te zien is. Als je de video buiten opneemt, houd dan rekening met het weer en het tijdstip van de dag.

 

 

2. Script

Ook als er geen gesproken tekst in de video voorkomt, heb je toch een script nodig. Voor de meeste korte video's heb je aan een paar alinea's genoeg. Neem aanwijzingen voor audio, beeldmateriaal en eventuele sprekende rollen op. Noteer de tijd van de dialoog en andere elementen van de video in je script en houd het bij twijfel kort.

Videomarketingcontent voor een bedrijf maken met een DSLR-camera
Iemand die zijn papieren notitieblok opent


3. Opnamen maken

Zorg ervoor dat je op de dag van de opname de juiste apparatuur hebt. Als je ergens in wilt investeren, investeer dan in audio. Zelfs met een smartphone kun je een prima video maken, maar slechte audio doet je boodschap nooit goed. Gelukkig is fatsoenlijke audio betaalbaarder dan je zou denken. Richtmicrofoons zijn in het algemeen een goede keuze, terwijl dasspeldmicrofoons de beste keuze zijn om een dialoog glashelder vast te leggen. Als je de video buiten opneemt, overweeg dan een windscherm te plaatsen tegen windgeluiden.

 

 

4. Bewerken

Het inkorten en rangschikken van fragmenten hoort standaard bij elk bewerkingsproces. Bij de meeste bewerkingssoftware kun je dit op een intuïtieve manier doen door middel van slepen-en-neerzetten. Verfraai je beeldmateriaal door de B-rol en overgangen te gebruiken, en voeg titels, grafische elementen of animaties toe. Hoe interessant speciale effecten en unieke overgangen ook zijn, beperk het gebruik ervan tot een minimum, omdat ze anders hinderlijk kunnen worden.

 

 

5. Commentaar of muziek toevoegen

Een goed evenwicht tussen je muziek, de dialoog en geluidseffecten is essentieel om een video te maken die bij je doelgroep aanslaat. Je kunt elementen laten in- en uitfaden om een mooiere overgang te krijgen, of je kunt met alle drie experimenteren en een volumeniveau zoeken dat elk geluidselement completeert. Zorg ervoor dat je een licentie hebt voor de muziek die je gebruikt of kies een royaltyvrij nummer.

Kies het type content voor je videomarketingstrategie.

 

1. Merkverhalen

Vertel in een video over de achtergrond en de waarden van je bedrijf om zo een emotionele band met potentiële klanten tot stand te brengen. Ugmonk benadrukt in hun prachtige merkverhaal hun ambachtelijke achtergrond en geeft inzicht in hun productieproces.

 

 

2. Live video's

Virtuele evenementen en webinars worden steeds populairder op social-mediaplatforms. Op Facebook en Instagram kun je met één druk op de knop live gaan (zonder je video eerst te hoeven bewerken), wat die kanalen ideaal maakt voor informele berichten. Het nadeel van live streaming is de lagere kwaliteit en de enigszins onvoorspelbare omgeving. Als het om een formeel evenement gaat, investeer dan in hoogwaardige audio-apparatuur en laat, indien mogelijk, verschillende camera's vanuit verschillende hoeken draaien, zodat je niets mist.

 

 

3. Gesprekken met deskundigen

Geef je doelgroep via interview-video's een unieke kans om in contact te komen met prominente mensen waar ze normaal gesproken geen toegang toe hebben. Deskundigen geven je merk meer geloofwaardigheid en waarde voor consumenten die op dat moment misschien nog niet van plan zijn om een aankoop te doen. Op deze manier kun je het bereik van je merk op een organische manier verder uitbreiden. Dit interview met de kunstenaar Gerald Moore geeft een idee van wat je met dit soort video kunt doen.

 

 

4. Instructie- en toelichtingsvideo's

Deze video's moeten kort, informatief en eenvoudig zijn, aangezien het doel ervan is om klanten ervan te overtuigen dat ze je product of dienst zonder moeite of problemen kunnen gebruiken. In deze info-illustratie vind je stappen voor het maken van de perfecte toelichtingsvideo.

 

 

5. Aanbevelingen van klanten

Deze aanbevelingsvideo is een goed voorbeeld van hoe je je project eenvoudig en doeltreffend houdt. Je kunt datavisualisaties animeren of ze rechtstreeks over je beeldmateriaal projecteren met bewerkingsprogramma's zoals Adobe Premiere Pro.

 

 

6. Animaties

Marketingvideo's hoeven niet saai te zijn. Geanimeerde video's zijn hier een perfect voorbeeld van. Je kunt een interessant verhaal op een ongebruikelijke manier vertellen door het te animeren. De productvideo van Samsung voor hun QLED-tv is een mooi voorbeeld van hoe bijzonder animatie in een videoreclame kan zijn. Verken diverse animatieapps om te zien of dit bij jouw project past. En als je de cijfers liever voor zich laat spreken, kunnen bewegende info-illustraties de belangrijkste cijfers op een boeiende manier aan je doelgroep overbrengen.

 

 

 

 

Je video's optimaliseren voor een maximaal rendement.


Optimaliseer je video's voor zoekmachines, exporteer ze en je bent klaar om ze te delen naar je gewenste platform. Laat een gebrek aan professionele apparatuur of training je er niet van weerhouden om je met videocontentmarketing in te laten. Een goede videostrategie is net zo veel of nog meer waard dan dure camera's en een hoge productiewaarde. Dankzij de vele handige apps is Adobe Creative Cloud een fantastische keus voor teams die marketingvideo's willen maken. Vertel je verhaal, houd het eenvoudig en zie hoe de cijfers stijgen.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je interessante videomarketingcontent maakt.

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

33,49 € per maand per licentie, excl. btw.


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

Alle apps

77,49 € per maand per licentie, excl. btw.

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, inclusief Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.