Stel een merkstijlgids samen voor een consistente merkidentiteit.

Bouw merkbekendheid en vertrouwen op met richtlijnen voor onder andere je merkstem en de typografie.

Collage van merkproducten en marketingmateriaal

Artwork door Markaworks.

Merkconsistentie is de sleutel.


Mensen personifiëren merken. Net zoals we eerder geneigd zijn om vrienden met een stabiele, consistente persoonlijkheid te vertrouwen, zijn we ook eerder geneigd om merken te vertrouwen die altijd dezelfde uitstraling hebben. Dat is waarom 's werelds meest herkenbare merken merkrichtlijnen ontwikkelen en strikt afdwingen.

 

Een uitgebreid boek waarin deze richtlijnen worden beschreven, maakt het voor iedereen in een organisatie eenvoudig om het merk op een doeltreffende manier te vertegenwoordigen. Met een degelijke kennis van de merkelementen en de merkstem kunnen ontwerpers, tekstschrijvers en ontwikkelaars allemaal met dezelfde bouwstenen werken.

 

Definieer het merk.

 

Voordat in de stijlgids wordt ingegaan op het logo, de typografie en de merkkleuren, moet de merkidentiteit worden vastgesteld. De merkidentiteit vormt een algemeen kader met regels voor hoe je het merk op elk contactpunt moet presenteren.

 

Formuleer de missieverklaring.

Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Wat onderscheidt dit merk zich van de concurrentie?

 


Merklogo op een ansichtkaart, met een slogan naast een bedrijfslogo op een kleurrijke achtergrond

Leg de naam en de slogan uit.

Wat maakt de bedrijfsnaam gedenkwaardig en belangrijk? De slogan moet het eerste zijn wat je wilt dat mensen weten: een kernachtige, waardevolle boodschap, in de stem van het merk.

 

Stel de stem en toon vast.

Zie je merk als een mens. Zou het merk informeel praten, met afkortingen, spreektaal en humor? Of zou het taalgebruik eerder afgemeten en ernstig zijn? Verwijst het naar zichzelf met het koninklijke "wij" of in de derde persoon? Zou het de actieve vorm gebruiken om tot actie aan te zetten of een passieve vorm om neutraliteit te projecteren? In elke richtlijn moet inzicht in de doelgroep en het doel van de boodschap tot uitdrukking komen.

 

Introduceer de doelgroep.

Beschrijf de koperpersona's van je klanten, prospects en doorverwijzingen. Persona's kunnen bijnamen hebben, zoals "Karen de Kampeerder" of "Theo de Thuisgenieter". Ze moeten klanten vertegenwoordigen met verschillende behoeften en interesses die je op verschillende manieren moet aanspreken. Hoe beter je ontwerpers en schrijvers de doelgroep van het merk kennen, des te beter ze daarmee zullen kunnen communiceren.

Bedrijfslogo op een kleurrijke achtergrond
Vectorvormen en rasterlijnen

Beschrijf de visuele identiteit.

 

De eerste indruk van een merk is vaak een visuele indruk. Daarom is het belangrijk om de details van de grafische ontwerpelementen vast te leggen. In een merkstijlgids moeten regels staan over hoe en wanneer creatives de assets in de merkkit kunnen gebruiken.

 

Logo.

Geef het volledige logo – de logoafbeelding mét de bedrijfsnaam – voor gebruik wanneer er genoeg ruimte is. Geef een tweede logo voor wanneer het volledige logo niet nodig of te groot is. Wees specifiek (pixelprecies) wat betreft de afmetingen en uitlijning van het ontwerp en de tekstelementen van het logo, zodat het merk een consistent beeld uitdraagt. Je kunt eventueel ook een overzicht van ontwerpgeboden en -verboden opnemen en aangeven welke dingen niet met het logo mogen worden gedaan, omdat die niet bij de merkidentiteit passen. Een tool als Adobe Illustrator is heel handig voor het maken van een logo.

 

Kleurenpalet.

Stel primaire en secundaire kleuren vast. Vermeld de hexcode voor elke kleur, zodat altijd de exacte schakeringen kunnen worden gerepliceerd, of een ontwerper nu CMYK-kleurcodes voor het drukwerk of RGB voor de website gebruikt.

 

Typografie.

Vermeld de twee of drie lettertypen die voor het merk worden gebruikt. Leg uit in welke gevallen elk lettertype moet worden gebruikt, met vermelding van de grootte, de afstand en het gewicht. Welke lettertypefamilie het merk ook vertegenwoordigt, het is belangrijk dat ontwerpers die op een consistente manier gebruiken. Neem ook webstijlen op, zodat ontwikkelaars weten hoe ze uniforme webpagina's moeten maken.

 

Fotografie.

Definieer de fotostijl van het merk. Is het ongedwongen of geposeerd? Zakelijk of casual? Is het een jonge vrouw met paarse haren op een muziekfestival? Een ouder echtpaar dat een wandeling over het strand maakt? Raadpleeg je koperspersona's om te bepalen welke typen foto's elke persona zullen aanspreken.

 

Iconografie.

Van social-mediapictogrammen tot knoppen in mobiele apps: de details zijn belangrijk. De iconografie moet zowel gemakkelijk te begrijpen zijn als aansluiten bij de andere ontwerpelementen van het merk. Pictogrammen moeten aansluiten bij de logo's en typografie om in alle communicatie-uitingen een uniforme uitstraling te creëren. 

Stijlgids van bedrijf, gemaakt in Adobe InDesign

Bekijk sjablonen en voorbeelden.

 

Je kunt sjablonen voor het regelboek van je merk onder andere vinden in Adobe Stock. Doe ook inspiratie op Behance op met voorbeelden zoals deze:

  1. Deze merkgids voor het fictieve tuincentrum TYRELL geeft in nog geen tien pagina's een overzicht van het logogebruik, de iconografie en de typografie.

  2. Ontwerper Preston Linzy II presenteert een merkvernieuwingsconcept voor IKEA, waarin duidelijk het juiste logogebruik, kleurenpalet en lettertype worden aangegeven.

  3. Het merkhandboek voor Real Alloy geeft duidelijke instructies over wat er niet met het logo mag worden gedaan, samen met diverse voorbeelden van gepaste afbeeldingen.

Stel merkrichtlijnen op.

 

Je kunt de efficiëntie van je creatieve team verhogen en merkconsistentie waarborgen met behulp van praktische merkrichtlijnen. Tools zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign , als onderdeel van Adobe Creative Cloud voor teams, kunnen worden gebruikt om deze regels op te nemen in duidelijke, gebruiksvriendelijke stijlgidsen. Dit geeft ontwerpers en schrijvers een handig naslagwerk om ervoor te zorgen dat ze met dezelfde stem spreken. Je klanten zullen je merk eerder herkennen en vertrouwen wanneer ze consistent, merkspecifiek creatief materiaal zien.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je merkgidsen kunt maken.

Photoshop    logo
Illustrator-logo
InDesign-logo

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

  


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

Bespaar €210/jaar

All Apps

      per licentie (exclusief btw)

Bespaar €210 per gelicentieerde gebruiker op 20+ Creative Cloud-apps. Geldig t/m 10 sept. Alleen in het eerste jaar.
Zie voorwaarden.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.